Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Veterinärer vill förbjuda traditionen att koka kräftor levande

Foto: Shutterstock

I Sverige är det vanligt att kräftor och humrar kokas levande trots att det finns goda belägg för att de upplever smärta och lidande. Men blir som det brittiska veterinärförbundet vill kommer djurplågeriet att förbjudas i Storbritannien.

Enligt den svenska djurskyddslagen ska kräftor och humrar skyddas mot onödigt lidande - men det finns inga regler för hur djuren får avlivas, eller att det ska ske med föregående bedövning. Det viktiga är, enligt Jordbruksverket, att döden inträffar fort och det inte rör sig om ett utdraget lidande.

Men enligt det brittiska veterinärförbundet innebär traditionen att koka kräftor och humrar levande just ett onödigt och utdraget lidande som de nu anser måste förbjudas.

Det är första gången som British Veterinary Association antar ett sådant ställningstagande för kräftdjur. Veterinärförbundet menat att det nu är bevisat att djuren upplever smärta, och att koka dem levande och utan bedövning innebär därmed djurplågeri. Förbundet förespråkar att en bedövningsmetod måste användas innan djuren kokas.

Schweiz var det första landet i världen som stoppade traditionen att koka kräftor och humrar levande. Sedan dess har, enligt tidningen Daily Mail, Norge, Nya Zeeland, Österrike och delar av Australien inför liknande förbud.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

31 augusti 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem