Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Vinnova satsar 25 miljoner på innovationer inom växtbaserat

Foto: Shutterstock

Innovationsmyndigheten Vinnova presenterar en satsning på finansiering av innovationer för förädling av växtbaserade råvaror. Djurens Rätt förde fram behovet av förstärkning på området under ett möte med Vinnova 2020, och är väldigt glada över att se att den här ambitiösa utlysningen nu är igång med finansiering.

Vinnova skriver att satsningen görs för att få fram nya lösningar som kan bidra till att öka livsmedelssektorns konkurrenskraft och förmåga till hållbart resursutnyttjande när allt fler efterfrågar växtbaserad vardagsmat. Det handlar om totalt 17 projekt som får finansiering från Vinnova med drygt 25 miljoner kronor. Inom projekten finns samarbeten mellan livsmedelsföretag, branschorganisationer, kommuner och forskare. Bland råvarorna som projekten fokuserar på hittas flera sorters baljväxter, spannmål, hampa, alger, svamp och potatis.

– Det är fantastiskt roligt att detta händer nu. Sverige behöver stå redo med ett fungerande förädlingsled för att kunna klara omställningen av livsmedelssystemet. Det skickar också en viktig signal till alla lantbrukare som vill satsa mer på växtbaserat, men som kanske inte riktigt vågat ta steget, säger Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor på Djurens Rätt.

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund | Samhällspolitisk chef

12 november 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem