Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Om detta pratar vi mer om på detta webbinarium.

Färska siffror från Djurens Rätts senaste kommunkartläggning visar att över 80 procent av kommunerna har minskat på köttet under det senaste året och att vegetarisk mat blir allt vanligare i skolan, medan förskolorna halkar efter. Det är dock närmare hälften av kommunerna som nekar till att servera veganskt till dem som efterfrågar det. Och endast ett fåtal kommuner väljer att göra någon större andel av de vegetariska rätterna helt växtbaserade. Detta trots ett starkt ökat intresse för att äta mer växtbaserat hos landets invånare, och inte minst hos ungdomar.

Varför är det så här, och hur kan vi jobba tillsammans för att komma vidare? Under det här webbinariet får vi en inblick i vad som ligger bakom den tveksamhet som många kommuner uttrycker, och diskuterar hur vi kan stötta fler att våga ta steget. Vi passar på att reda ut några av de vanliga missförstånden om vad som gäller i frågan, och tittar på effekten för de elever som drabbas. I samband med webbinariet släppte Djurens Rätt också en ny rapport i ämnet.

Paneldeltagare

Anna-Karin Quetel är nutritionist och verksam vid Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg på Livsmedelsverket.

Magnus Naess är en av Sveriges mest erfarna vego-kockar, författare till en prisbelönt kokbok för vegomat i storkök och skola och har gjort Globala gymnasiets vegetariska skolmat rikskänd. Magnus arbetar idag mycket som föreläsare och med utbildning av storkökspersonal.

Patric Gill arbetar som måltidschef Köpings kommun och har bred erfarenhet av kostutveckling inom såväl förskola och skola som sjukvård och äldreomsorg. Patric har ett starkt engagemang i frågor som rör kostens betydelse för miljö och hälsa.

Cecilia Mille är sakkunnig i livsmedelsfrågor på Djurens Rätt och ansvarig för organisationens årliga kartläggning av landets kommuner, Djurvänlig kommun. Cecilia kommer att presentera en ny rapport på temat växtbaserat i skola och förskola och ge en bakgrund inför panelsamtalet.

Moderator under webbinariet är Anna-Clara Acevedo, politisk sakkunnig på Djurens Rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

2 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem