Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Webbinarium: Ett samtal om stärkt djurskydd vid slakt – varför, hur och vore det bra för fler än djuren?

Foto: Erik Lindegren

I ett panelsamtal med forskare och Djurens Rätts etologer diskuteras djurskyddsbrister vid slakt av djur i Sverige. Hur drabbas djuren, varför spelar det roll hur djuren har det sin sista tid i livet och vilka förbättringar behövs? Hur kan vi nå dit och finns det fördelar med ett stärkt djurskydd vid slakt, för fler än djuren?

Medverkande

  • Josefine Jerlström, doktorand i djurvälfärd och ekonomi vid slakt, Sveriges lantbruksuniversitet
  • Helena Röcklinsberg, docent i etik, forskar och undervisar i djuretik, Sveriges lantbruksuniversitet
  • Anna Harenius, sakkunnig och etolog på Djurens Rätt
  • Linda Björklund, sakkunnig och etolog på Djurens Rätt
  • Moderator för samtalet är Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens Rätt

Information

Den svenska djurskyddslagstiftningen slår fast att djur ska behandlas väl och de ska skonas från onödigt lidande och obehag vid slakt. Trots det orsakar flera av de allra vanligaste bedövningsmetoderna som används vid slakt i Sverige ett stort och många gånger mycket utdraget lidande för djuren. Utöver bristfälliga bedövningsmetoder drabbas djuren av  hanteringen i samband med transport och vistelsen på slakterierna.

Djurens Rätt menar att djurskydd vid slakt framförallt är viktigt för djurens skull. När vi talar om hur vi kan uppnå en förbättrad djurvälfärd vid slakt är också den ekonomiska aspekten av betydelse, eftersom slakt av djur är en kommersiell verksamhet. En orsak till att slakt sällan är sådär snabb och smärtfri som många förväntar sig och önskar, är att så många djur som möjligt ska hanteras på kortast möjliga tid. Exempelvis slaktas 200 000 kycklingar om dagen på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm.

Under detta webbinarium diskuterar vi varför det är viktigt hur djurens sista tid i livet ser ut. Tillsammans med forskare pratar vi om vilket ansvar och vilka möjligheter vi har att se till att djurens lidande minimeras vid slakt, kopplingen mellan djurvälfärd och ekonomisk lönsamhet samt vilken roll politiken har. Vi frågar också varför skandaler gång på gång uppstår, som den sedan länge pågående Kronfågelskandalen. Och varför dröjer de politiska besluten trots att det varit känt i åtminstone omkring 20 år att de så vanliga men plågsamma bedövningsmetoderna behöver fasas ut?

Webbinariet presenteras av:

NBV
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

22 november 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem