Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Webbinarium: Strategier för att fasa ut djurförsöken

Foto: Shutterstock

Både i Sverige och i EU pågår det arbete för att accelerera utfasningen av djurförsöken. Sveriges 3R-center arbetar med en ersättningsstrategi och EU-parlamentet antog nyligen en resolution om att ta fram en handlingsplan med givna milstolpar och tidsramar för att fasa ut djurförsöken i EU. Nu vill vi ta reda på mer om hur utfasningsstrategier kan se ut i praktiken och vad vi kan lära oss av andra länder i den här frågan.

Webbinariet spelades in onsdagen den 20 oktober och arrangerades i samarbete med NBV.

Redan 2010 antogs EU:s försöksdjursdirektiv med en målsättning om att ersätta alla försök på levande djur i vetenskapliga syften och i undervisningssyfte så snart det är vetenskapligt möjligt att göra det. Men utvecklingen har inte gått så bra som vi hade hoppats och antalet djur som används i försök inom EU varje år har stannat på cirka 10 miljoner varje år. Det är möjligt att accelerera utfasningen och därför är vi glada över att det nu äntligen vidtas åtgärder både i Sverige och i EU.

Utfasnings- eller ersättningsstrategier kan se ut på olika sätt. Förbudsdatum som använts för kosmetiska produkter i EU och systematisk stimulans för alternativa metoder tillsammans med finansieringsstopp som den amerikanske myndigheten EPA arbetar med för regulatoriska tester är några exempel. Men vad är mest effektiv och framför allt, vad är bäst för djuren? 

Medverkande

  • Karin Gabrielson Morton, andre vice ordförande i Nationella kommittén för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål berättar om strategidokumentet som de arbetar med inom Nationella kommittén och Sveriges 3R-center.
  • Mats Berglund, riksdagsledamot för Miljöpartiet pratar om deras motionsförslag för att påskynda utfasningen av djurförsöken.
  • Debby Weijers, direktör på den nederländska organisationen Proefdiervrij (Djurfri) bidrar med erfarenheter av det framgångsrika arbetet som pågår i Nederländerna och hennes syn på hur utfasningsstrategier bör utformas.
  • Peter Hultgren, sakkunnig i djurförsöksfrågor på Djurens Rätt.
  • Anna-Clara Acevedo (moderator), politiskt sakkunnig på Djurens Rätt.

Peter Stålborg

Peter Stålborg | Sakkunnig i djurförsöksfrågor

7 oktober 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem