Får och lamm
De flesta lamm i Sverige slaktas när de är ett halvår till ett år gamla. Både klippning och vallning innebär mycket stress för både får och lamm.
I juni 2020 fanns det ungefär 509 000 får i Sverige.(1) Får har rätt till utevistelse varje dag under två till fyra sommarmånader, beroende på vilken del av landet de finns.(2) Många går ute längre perioder än så, men i de större besättningarna är det inte ovanligt att får och lamm hålls inne på ganska små utrymmen under vinterhalvåret. I vissa besättningar föds en del av lammen på hösten eller vintern. Lammen slaktas då till våren utan att någonsin ha fått komma ut. För de får som gått ute och inte hanterats så mycket av människor blir dock infångandet, transporten och hanteringen på slakteriet desto mer stressande.
Slakt
År 2019 slaktades 251 950 får, varav 213 600 var unga nog att kallas lamm.(3) Lammen skickas till slakt vid en ålder av omkring ett halvår till ett år. Den vanligaste bedövningsmetoden då får och lamm slaktas i Sverige är elektricitet genom hjärnan, som går via en tång som kläms åt runt huvudet.(4, 5) Därefter förblöder djuret genom att halsen skärs upp. Undersökningar på svenska slakterier har visat att för närmare 20 % av fåren var tiden mellan bedövning och avblodning alltför lång, upp till 69 sekunder.(4) Det här innebär en risk för att djuren vaknar till medvetande innan eller under avblodningen.(4)
Klippning
Fårklippning kan bli en mycket stressande upplevelse för fåren.(6) Alla får som finns idag måste klippas minst en gång om året.(2) Det gäller även de raser som själva fäller sin ull, eftersom fällningen i sig orsakar problem.(7)
Anledningen till att får behöver klippas är för att de har avlats för en extrem pälstillväxt, precis som exempelvis perserkatter och angorakaniner.De ursprungliga fåren har samma typ av päls som vanliga getter.(8) Ibland uttrycks att ullen är en gåva fåren skänker oss,(9) men sanningen är snarare att ullen är något som vi har avlat fram hos fåren och som bidrar till en hel del problem för fåren själva. Ull och hudar från svenska får slängs ofta eftersom den inte kan konkurrera med den speciella och billigare ull som produceras i bland annat Australien. Läs mer om ullproduktion här.
Vallning
Vallning är mycket stressande för de djur som utsätts, inte minst för får som är utpräglade flyktdjur. Hjärtfrekvensen hos ett får som ser en man med hund närma sig går upp med 84 slag i minuten.(10) Det kan jämföras med den välkänt stressande upplevelsen av att skiljas från sin flock, som ger fåren en ökad hjärtfrekvens med 20 slag i minuten.(10)
För mer information gå vidare till fördjupningsmaterialet om djurfabriker.
Källor
- Sveriges officiella statistik (2020). Lantbrukets djur i juni 2020.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om fårhållning inom lantbruket m.m. SJVFS 2017:26, Saknr L107.
- Sveriges officiella statistik (2020) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik 2020:04.
- Livsmedelsverket (2010). Djurskydd vid slakt - ett kontrollprojekt. Livsmedelsverkets rapportserie nr 16/2010.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur. SJVFS 2012:27, saknummer L20.
- Hargreaves, A.L. & Hutson, G.D. (1990). Changes in heart rate, plasma cortisol and haematocrit of sheep during a shearing procedure. Applied Animal Behaviour Science. 26, 1-2, 91-101.
- Gård- & djurhälsan (2016). Hygienguide för fårklippare.
- International Wool Textile Organisation. History of sheep. Sidan besökt 2019-02-27.
- Lammproducenterna. Att tänka på vid klippning. Sidan besökt 2019-02-27.
- Fraser, A.F. & Broom, D.M. (1997). Farm animal behaviour and welfare. CABI Publishing.