Renar
Renar utsätts för stor stress i samband med slakt och transporter, och vid smärtsamma ingrepp som öronmärkning och kastrering utan bedövning.
Det finns runt 260 000 renar i Sverige(1) och varje säsong slaktas 25 000-50 000 individer.(2) De enda som får hålla renar på det traditionella sättet är renägare som ingår i registrerade samebyar.(1)
Ett år för en tamren
I april–maj föds renkalvarna.(4, 5) Vissa renar hålls inhägnade i skogar och myrar året om, men de renar som får röra sig fritt vandrar upp till kalfjället under högsommaren. Under sommaren fångas kalvarna och märks genom att skäras i öronen.(3) I september sorteras hanrenar, sarvar, ut och körs till slakterier eller slaktas på plats.(4, 7) Under vintern hålls djuren ofta i inhägnader i låglandet. Vissa vajor (hondjur) och kalvar sorteras ut under vintern och skickas till slakt.(4, 7)
Transporter och slakt
Renar transporteras dels på lastbil och dels genom drivning i flock.(5) Drivningen sker bland annat med hjälp av hundar, snöskotrar och helikoptrar.(5) Eftersom renar är ovana vid nära kontakt med människor och att vistas inomhus innebär det stora stressmoment när de fångas in och transporteras samt stallas upp på slakteri.(4)
Alla renar måste bedövas innan slakt genom ett skott med skjutvapen eller bultpistol i huvudet.(6) Efter bedövning slaktas renarna genom att halsen skärs upp och de förblöder.(6)
Det fanns år 2014 totalt 15 godkända slakterier och samebyar med tillstånd att slakta renar.(7)
Kastrering och andra ingrepp utan bedövning
Renkalvar märks vid ett par månaders ålder genom att skäras i öronen.(3) Detta görs helt utan bedövning. Det här är ofta de unga djurens första kontakt med människor och upplevelsen är både smärtsam och stressande.(4)
Än är det också tillåtet för vem som helst att kastrera vuxna hanrenar (sarvar) utan någon som helst smärtlindring eller bedövning.(4) Varje år utsätts över tusen renar för detta ingrepp, som oftast sker med tång.(8) De kastreras för att få högre slaktvikt och mindre hornkronor, vilket gör dem lättare att transportera.(8)
Jordbruksverket fick i uppdrag av regeringen att göra den obedövade kastreringen förbjuden i Sverige, men när de presenterade sin rapport i januari 2009 föreslogs inget förbud.(8) Istället hänvisade de till att det behövs mer forskning. I Norge måste kastreringen utföras av veterinär under bedövning, och i Finland krävs en utbildning av den som ska kastrera en ren, men ingreppet sker fortfarande utan bedövning även av finska renskötare.(8)
För mer information gå vidare till fördjupningsmaterialet om djurfabriker.
Källor
- Samer.se. Samerna i siffror. Sidan besökt 2019-02-28.
- Sametinget. Renslakt. Sidan besökt 2019-02-28.
- Samer.se. Renmärke. Sidan besökt 2019-02-28.
- Pettersson, H. (2013) Djurskyddslagen och renskötseln. Kandidatarbete i husdjursvetenskap. Sveriges Lantbruksuniversitet. 2013:449.
- Samer.se. Renskötselåret. Sidan besökt 2019-02-28.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur. SJVFS 2019:8. Saknummer L22.
- Statens Livsmedelsverk. Personligt meddelande 2014-03-21.
- Jordbruksverket (2009). Redovisning av uppdrag om kastrering av ren. Dnr 31-6276/08.