Förmåga till lidande hos ryggradslösa djur

Det finns övertygande bevis för att ryggradsdjur har förmåga att uppleva smärta och annat lidande. När det kommer till de ryggradslösa djuren har än så länge inte särskilt mycket forskning gjorts. Men allt tyder på att försiktighet behövs gällande vad djuren utsätts för.
Vad är smärta?
Smärta definieras som "en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse av verklig eller hotande vävnadsskada".(1) Smärta är alltså en medveten upplevelse som innebär lidande, och inte en automatisk reaktion. De flesta, kanske alla, rörliga djur reagerar på potentiellt smärtsamma upplevelser. De drar sig undan från platser där temperaturen är högre eller lägre än vad de tål, och där de fått elektriska chocker eller blivit skadade på annat sätt.
Till och med encelliga organismer reagerar på det viset.(2, 3) Denna reaktion i sig är inte tillräcklig för att man säkert ska kunna säga att djuren upplever några negativa känslor, utan det krävs lite mer som beskrivs nedan.
Vad krävs för att uppleva smärta?
Egentligen är det ingen som kan säga med säkerhet vad som krävs för att en organism ska ha förmågan att känna smärta och uppleva lidande. För att uppleva något krävs ett medvetande, men det finns ingen enighet kring vad medvetandet är eller vad som krävs för att ha det. Det verkar inte troligt att organismer utan nervsystem kan ha ett medvetande.
Läs mer om djurs medvetande och upplevelseförmåga här.
Följande egenskaper brukar anses tyda på en förmåga att uppleva smärta:(3)
- Ett någorlunda komplext nervsystem som innehåller speciella nervceller som reagerar på smärta, så kallade nociceptorer.
- En beteendemässig reaktion på skadliga stimuli.
- Kognition, som t ex förmåga till inlärning, långtidsminne och flexibelt beteende.
Några egenskaper som höjer sannolikheten att ett djur upplever smärta är:(3)
- Att de skyddar eller undviker att använda en skadad kroppsdel.
- Att de lär sig att undvika skadliga stimuli eller situationer genom att associera till andra stimuli.
- Att de har produktion av och receptorer för kroppsegna smärtstillande ämnen.
- Att de beter sig som vanligt efter att ha fått smärtstillande medel trots att de är skadade.
- Att de väljer att inta smärtstillande medel när de är skadade.
Vilka djur kan uppleva smärta?
Bland de ryggradslösa djuren står bläckfiskarna i en särställning. Där finns en hel del forskning som visar att dessa arter har stor intelligens och välutvecklat känsloliv. Det finns tydliga tecken på att bläckfiskar kan uppleva stress, oro och smärta.(4)
Det finns en hel del som tyder på att även andra ryggradslösa djur kan uppleva smärta och lidande. I nuläget finns det goda belägg för att tiofotade kräftdjur (t.ex. krabbor, humrar, räkor och kräftor) kan uppleva smärta och lidande.(1, 5)
Läs mer om hur veterinärer vill förbjuda traditionen att koka kräftor levande här.
Mycket tyder på att även insekter och sniglar kan uppleva smärta. Många insektsarter har centrala nervsystem.(6) Flera arter av insekter reagerar mindre på potentiellt smärtsamma upplevelser om de fått smärtstillande morfin, liksom maskar, krabbor, iglar, sniglar och flera andra djur.(1, 3, 5–7)
Insekter har också en förmåga att lära sig, vilket tyder på att de har medvetna upplevelser. Mycket inlärning bygger på belöning och bestraffning, och detta förutsätter positiva och negativa känslor.(8) I en studie från 2021 kom forskarna fram till att syrsor troligtvis kan uppleva känslor av stress.(9)
Djurgrupper som sannolikt saknar förmåga att lida
Tvättsvampar och de mycket små djuren placozoer och mesozoer saknar helt nervsystem. Kammaneter och nässeldjur (t ex maneter och koraller) har nerver men saknar centralt nervsystem. Musslor och ostron har också ett mycket enkelt nervsystem och saknar något som liknar en hjärna. Det är därför mindre troligt att dessa djur kan uppleva något.
Små djur kan leda till stort lidande vid konsumtion
Det finns idag inga säkra svar på vilka ryggradslösa djur som har ett medvetande. I de fall där vi inte säkert vet om djur kan uppleva smärta och lidande menar Djurens Rätt att vi bör ta det säkra för det osäkra och utgå ifrån att de har upplevelseförmåga, och göra vad vi kan för att undvika lidande. Vi bör inte göra samma misstag med insekter som gjordes med fiskar, när det vetenskapliga stödet för att de kan uppleva smärta och lidande lyftes först efter att djurfabriker och plågsamma slaktmetoder var etablerade och utbrett använda.
Men en sak är säker. En person som äter nötkött äter väldigt få individer under sin livstid, medan en person som äter räkor kan äta mer än 20 individer vid varje tillfälle.(5)
Läs mer
- Djurens Rätt: medvetande och upplevelseförmåga
- Jordbruksverket: krabbor kan känna smärta och omfattas av djurskyddslagen (2012-10-24)
- Dålig kunskap kring humrars lidande (2018-01-20)
-
Positionspapper om slakt, av British Veterinary Association (2020)
Om du vill veta mer om Djurens Rätts arbete för djuren – klicka här.
Källor
- The International Association for the Study of Pain. Hemsida: www.iasp-pain.org, hemsidan besökt 2022-01-18.
- EFSA. (2005) Opinion of the Scientific Panel on Animal Health and Welfare (AHAW) on a request from the Commission related to the aspects of the biology and welfare of animals used for experimental and other scientific purposes.
- Gregory N.G. (2004) Physiology and behaviour of animal suffering. UFAW Animal Welfare Series, Blackwell publishing.
- Mather J.A. & Anderson R.C. (2007) Ethics and invertebrates: a cephalopod perspective. Diseases of aquatic organisms 75: 119–129.
- Elwood R.W. (2012) Evidence for pain in decapod crustaceans. Animal Welfare, vol 21 suppl. 2.
- Klein C. & Barron A. B. (2016) Insects have the capacity for subjective experience. Animal Sentience: An Interdisciplinary Journal on Animal Feeling, 1.
- Núñez J.A. m.fl. (1997) Alarm Pheromone Induces Stress Analgesia via an Opioid System in the Honeybee. Physiology & Behaviour 63: 75–80.
- Dawkins M.S. (2000) Animal Minds and Animal Emotions. American Zoologist 40: 883–888.
- Lambert H. m.fl. (2021) Wouldn’t hurt a fly? A review of insect cognition and sentience in relation to their use as food and feed. Applied animal behaviour science 243 (105432): 8.