Kalkoner
Kalkoner i djurfabriker har likt turbokycklingar avlats för att växa snabbt, vilket bland annat gjort att de inte längre kan para sig naturligt. Sysslolösheten gör att många av dem börjar hacka på varandra.
År 2021 slaktades 528 360 stycken kalkoner i Sverige.(1) Kalkonuppfödningen liknar kycklinguppfödningen på många sätt. Kalkonkycklingarna kläcks i maskiner och transporteras sedan till uppfödningsanläggningarna.(2) Där sätts de in på golv i stora stallar med tusentals djur.
Hönorna är mindre än tupparna och dödas redan efter tio veckors ålder när de väger cirka fem kilo. Tupparna får leva lite längre, ungefär 20 veckor, tills de väger över 14 kilo.(2) Jämförelsevis väger vilda kalkoner i genomsnitt 4 kilo (hönor) respektive 7,5 kilo (tuppar).(3)
Kalkonernas enorma storleksförändring från sin vilda anfader har inneburit att de inte längre kan utföra flera av sina naturliga beteenden, som att flyga upp på pinnar och att putsa sig. De kan inte heller para sig naturligt, kalkonhönorna på avelsanläggningarna insemineras artificiellt av människor.(3)
Trängsel och skador
Lagstiftningen anger en högsta gräns på 30 kilo levande kalkonvikt per kvadratmeter. För de flesta av kalkonuppfödarna, som är med i Svensk Fågels kontrollprogram, gäller dock andra regler. Då är den högsta tillåtna beläggningsgraden istället 40–45 kilo per kvadratmeter.(4) Det innebär att kalkonuppfödare får hålla ungefär åtta hönor eller tre stora tuppar per kvadratmeter.
Frätskador under fötterna är mycket vanligt hos kalkoner i djurfabrikerna. I en svensk studie av avelskalkoner, som blir äldre än de djur som ska slaktas, led 20 % av djuren av smärtsamma bölder under fötterna.(5) Detta beror på skador som de får av att gå runt i sin egen avföring. Det är bara kalkonerna som ska slaktas för kött som kontrolleras kontinuerligt om de har frätskador, och av dem är det en liten andel, 100 stycken per uppfödningsomgång, som kontrolleras.(6)
Beteendestörningar
Fjäderplockning och kannibalism förekommer i kalkonuppfödning.(3) En svensk studie från 2003 såg att ca 70 % av alla avelskalkoner hade spår av hackning eller fjäderplockning på ryggen.(5) Det är trängseln och den stimulansfattiga miljön som bidrar till att detta beteende utvecklas, som orsakar mycket lidande hos de djur som blir plockade eller hackade.(3) Kannibalism var den vanligaste dödsorsaken hos kalkonerna i studien.(5)
För att minska problemen med beteendestörningar och göra djuren lugna är det vanligt att ljuset dämpas i stallarna tills det är nästan helt mörkt.(5) Det finns inget lagkrav på att kalkoner ska få naturlig längd på mörkerperioder, vilket det gör hos de flesta andra djur.(4)
Plågsam slakt
Kalkoner i Sverige slaktas genom att hängas upp i benen vid fullt medvetande, innan deras huvuden doppas ner i ett strömförande vattenbad som gör dem medvetslösa.(6) Därefter får de halsarna uppskurna. Runt 500 kalkoner dör också varje år under transport, innan de kommit fram till slakteriet.(7)
Utevistelse är ovanligt
En mindre andel av kalkonerna som slaktas (under 1 %) föds upp utanför branschorganisationen Svensk Fågel.Dessa anläggningar är i allmänhet småskaliga och djuren har då ibland tillgång till utevistelse.(8)
För mer information gå vidare till fördjupningsmaterialet om djurfabriker.
Källor
- Jordbruksverket (2022) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik – 2021:12. Sidan besökt 2022-10-14.
- Svensk Fågel. Produktionskedjan. Sidan besökt 2022-10-14.
- Statens offentliga utredningar (2003) Kännande varelser eller okänsliga varor? SOU 2003:6. Bilaga 9: Biologiska karakteristika hos husdjur – Kalkoner (Meleagris gallopavo) av prof. I. Ekesbo.
- Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:23) om fjäderfähållning inom lantbruket m.m. , SJVFS 2022:5, saknr L 111.
- Berg C. m.fl. (2003) Djurhälso- och djurskyddsaspekter på inhysning av avelskalkoner. SLU, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, Specialarbete 20, Skara.
- Svensk Fågel. Fothälsoprogrammet. Sidan besökt 2022-10-14.
- Livsmedelsverket. Personligt meddelande 2015-06-11 och 2020-05-17.
- Fredman R. (2005) Ekologisk och småskalig uppfödning av slaktkyckling och kalkon i Sverige. Examensarbete, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala.