Kaniner
Uppfödning av kaniner för kött sker på djurfabriker med gallerburar i stora delar av Europa.
De flesta kaniner som föds upp för slakt, slaktas unga, vid 3–4 månaders ålder. Avelsdjuren lever i genomsnitt 4 år och deras kroppar används efter slakt till djurfoder eller charkprodukter. Vid slakten händer det att skinnet tas om hand, men det är av låg kvalitet då huden är tunn hos unga kaniner. Om skinnet ska ge något betalt på pälsmarknaden krävs det att djuren är 7–8 månader gamla och tillhör någon av de speciella pälsraserna, som t.ex. rexkaninen.(1)
De kaniner som utnyttjas för ull tillhör också en särskild ras, angora. Deras päls består endast av underull och växer oavbrutet. De klipps var tredje månad med sax i Sverige i väldigt småskalig produktion, till skillnad från hur det görs i många andra länder där produktionen är större. Kaniner som utnyttjas för päls eller ull hålls helt ensamma, för att minimera risken för skador på pälsen.(2)
Läs mer om ull, päls och skinn.
Ensamt och stimulansfattigt liv
De flesta vuxna kaniner hålls helt ensamma. Det går emot djurskyddslagstiftningen som säger att kaniner bör hållas i par eller grupp. De stora ytor som vuxna kaniner behöver för ett fungerande flockliv anses inte praktiskt möjliga i en storskalig produktion där ekonomin blivit viktig.(3) Därför hålls de flesta kaniner i burar eller små boxar. I Europa är det fortfarande tillåtet med gallergolv i burarna, vilket orsakar trycksår under tassarna.(4)
Burarna omöjliggör troligen flera viktiga naturliga beteenden, som att gräva, skutta och beta. Kaninerna lever därmed ofta ett stillasittande liv i miljöer utan stimulans.
Kaninuppfödning för slakt i Sverige ökar
Sveriges Kaninproducenters Förening är branschorganisation för de som föder upp kaniner till kött i Sverige och har ungefär 3000 medlemmar. Föreningen ser ljust på framtiden och anser att kaninkött kommer bli vanligare i Sverige.(5) Uppfödningen är i regel småskalig och sker på hobbybasis, och slakten sker ofta på gården eller i närheten.
En del av de kaniner som slaktas är "restprodukter" från kaninavel som sker främst i utställningssyfte. Individer som inte väljs ut att användas i avel slaktas då för kött medan de är unga. Vanliga raser i köttproduktion är New Zealand white, blå wiener, fransk vädur, californian och belgisk jätte.(6)
Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund företräder de som framför allt är intresserade av rasavel och utställning, men många bedriver också slakt, ull- eller pälsproduktion. Utöver dessa finns Föreningen Gotlandskaninen som avlar och slaktar rasen gotlandskanin.
Kaninfabriker i EU
I flera europeiska länder sker uppfödning av kaniner på djurfabriker, som exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. Kaninerna hålls ofta väldigt trångt i gallerburar, utan tillgång till vare sig strömedel eller stråfoder. Denna uppfödningsform har fått kraftig kritik från djurvälfärdspanelen hos EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA.(4)
Medborgarinitiativet End the Cage Age, som Djurens Rätt drivit i Sverige, syftar att förbjuda de trånga gallerburarna för kaniner i EUs köttindustri inom några år.
För mer information gå vidare till fördjupningsmaterialet om djurfabriker.
Källor
- Jonsson G., ordförande Sveriges Kaninproducenters Förening 2012. Föredrag på seminariet "Kaniner, kaniner kaniner!" på KSLA, Stockholm, 2012-03-22.
- Johansson Å., ordförande Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund 2012. Personligt meddelande 2012-03-15.
- Johansson J. (2017) Småskalig kaninköttsproduktion. Uppfödning, avel och slakt. Examensarbete för Agrolog (YH)-examen, Yrkeshögskolan Novia.
- EFSA (2020) Health and welfare of rabbits farmed in different production systems. 18(1): 5944.
- Veterinärmagazinet (2020) Köttkaniner – Lever ofta i större besättningar och får andra sjukdomar.
- Jordbruksverket (2012) Konsekvensutredning till nya föreskrifter om kaniner, diarienummer 31-5376/12.