Kycklingar

Fler kycklingar än något annat djurslag föds upp och dödas för kött. Den tillväxtinriktade aveln har gjort så att kycklingarna växer så snabbt att de får ont.
Kycklingar växer upp utan sina föräldrar och lever sina fem veckors långa liv instängda i stora stall. Där har dem ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling. De förväntas växa från 40 gram till 2000 gram under sina korta liv. Majoriteten ser aldrig solljus förens dagen de ska slaktas.
Det behöver inte se ut så här. Djurens Rätt arbetar aktivt för att se till att kycklingarna får det bättre, gör skillnad du också. Bli medlem i Djurens Rätt idag!
Läs mer om kycklingar
I Sverige dödades 103 450 620 stycken kycklingar år 2019.(1) Kycklingarna kläcks i maskiner och får aldrig träffa sin mamma eller andra vuxna individer. De hålls inomhus i stallar som rymmer tiotusentals individer hela sina korta liv.(2)
Den genomsnittliga kycklinggården i Sverige har per uppfödningsomgång över 100 000 kycklingar, vilket är mer än i de flesta andra EU-länder.(3) Uppfödare som är medlemmar i Svensk Fågel får ha högst 36 kilo kycklingar per kvadratmeter, eller som mest 25 kycklingar per kvadratmeter.(4) Det är trängre än vad hönor i bur har det i äggindustrin,(4) och inte någon stor skillnad mot hur kycklingar i andra länder har det.(5)
Kycklingarna betalar priset för tillväxten
Många kycklingar får benproblem orsakade av den tillväxtinriktade aveln. De växer så snabbt att de får ont. Enligt en svensk studie från år 2007 hade runt 88 procent av kycklingarna en försämrad rörelseförmåga.(6) Det innebär att majoriteten av kycklingarna hade svårt att gå – och troligen hade ont – på grund av sina tunga kroppar och levnadsförhållandena. Alla kycklingar har inte svårt att röra sig, men de flesta får med åldern någon grad av rörelsestörning om de är av en snabbväxande hybrid.(6) Det är fortfarande samma snabbväxande hybrider som föds upp idag som 2007.(7)
Ett annat allvarligt problem inom kycklingindustrin är att avelsdjuren, alltså kycklingarnas föräldrar, får gå hungriga.(8) Om de skulle få så mycket mat de ville skulle många fåglar dö och äggproduktionen störas på grund av den snabba tillväxten.(9)
Farlig väg till slakteriet
De svenska kycklingarna får leva i ungefär 35 dagar, eller fem veckor, innan de dödas.(2)
Årligen dör många kycklingar innan de ens nått "slaktfärdig" ålder. Både på gården av sjukdomar, stress och benproblem, och under transport. Omkring 200 000 kycklingar dör under transport i Sverige varje år. Under 2016 dog 220 785 kycklingar i samband med transport till slakterier, under 2019 hade antalet minskat något till ca 194 000.(10)
Kycklingslakt
På slakterierna bedövas kycklingarna antingen med el eller gas. Vid elbedövning hängs kycklingarna upp och ned i fötterna vid fullt medvetande.(11) Det är mycket obehagligt och smärtsamt för dem, särskilt för alla dem som redan hade ont i benen.(12)
Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas genom en elstöt, innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds.(13) Omkring hälften av kycklingarna bedövas och dödas istället genom gasning.(14)
Ekologiska kycklingar
Knappt 1 % av alla kycklingar är ekologiska i Sverige.(15) De ekologiska kycklingarna, som lever på sommaren, får möjlighet till utevistelse. Inomhus får ekologiska kycklingar mer plats än de andra enligt KRAV, max 20 kilo per kvadratmeter (ca 10 kycklingar per kvadratmeter).(16)
Dessa kycklingar är i nuläget mer långsamväxande hybrider och får dessutom mindre energirikt foder. De får därmed leva ungefär dubbelt så länge som i konventionell uppfödning och anses ha bättre hälsa. Den enda metoden för bedövning vid slakt är fortfarande enbart elbad med upphängning i benen för KRAV-kycklingar.(16)
Se hur svenska kycklingar har det här. För mer information gå vidare till fördjupningsmaterialet om livsmedelsindustrin.
Källor
- Sveriges officiella statistik (2020) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik – 2019:12.
- Svensk Fågel. Produktionskedjan.
- European Commission (2017) Study on the application of the broilers Directive and development of welfare indicators: Final Report DG SANTE Evaluation Framework Contract Lot 3 (Food Chain).
- Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om fjäderfähållning inom lantbruket m.m. SJVFS 2019:23, saknr. L 111.
- Rådets direktiv 2007/43/EG om fastställande av minimiregler för skydd av slaktkycklingar.
- Waldenstedt L. (2007) En kartläggning av rörelsestörningar och benhälsostatus hos svenska kycklingar. Slutrapport Jordbruksverket.
- Wilhelmsson S. m.fl. (2019) Welfare Quality® assessment of a fast-growing and a slower-growing broiler hybrid, reared until 10 weeks and fed a low-protein, high-protein or mussel-meal diet. Livestock Science 219: 71–79.
- EFSA (2010) Scientific Opinion on welfare aspects of the management and housing of the grand-parent and parent stocks raised and kept for breeding purposes. European Food Safety Authority, Panel for Animal Health and Animal Welfare.
- European Commission (2000) The Welfare of Chickens Kept for Meat Production (Broilers). Report of the Scientific Committee on animal Health and animal Welfare of the EU, SANCO. B.3/AH/R15/2000.
- Livsmedelsverket. Personligt meddelande 2017-06-29 och 2020-05-17.
- Livsmedelsverket (2010) Djurskydd vid slakt - ett kontrollprojekt. Rapport 16–2010.
- EFSA (2004) Welfare aspects of the main systems of stunning and killing the main commercial species of animals. The EFSA Journal 45: 1–29.
- Djurskyddsmyndigheten (2006) Djurskydd vid svenska fjäderfäslakterier. Rapport 2006:02.
- Jordbruksaktuellt (2017) Enda svenska kycklingslakteriet med gasbedövning.
- Sveriges officiella statistik (2019) Ekologisk animalieproduktion 2018.
- KRAV regler 2019-2020.