Hoppa till huvudinnehåll

Djur i pälsindustrin

För ett samhälle där djur inte ses som kläder.

Gör skillnad för alla de djur som dödas för sin päls - bli medlem i Djurens Rätt.

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. I Sverige dödas varje år ca en miljon minkar enbart för päls.(1) Dessutom hålls ett mindre antal kaniner främst för pälsproduktion. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hållningen av rävar avvecklades 2001, då strängare regler infördes, och chinchillafarmningen gick 2014 samma väg. 

Sverige exporterar årligen pälsskinn till ett värde av ca 200 miljoner kronor.(2)  Den mesta päls som produceras här exporteras, och den päls som säljs i Sverige är istället importerad. Det säljs även päls från ett stort antal vilda djur, som fångats i fällor och dött en mycket plågsam död.

Den hellånga pälsen ser man idag inte så ofta som förr, och det är naturligtvis ett steg framåt. Tyvärr vägs denna minskning upp av en ökad försäljning av pälsdetaljer på jackor, mössor, stövlar, leksaker och andra produkter. För djuren rör det sig inte om några detaljer, utan det handlar om deras liv. Djurens Rätt arbetar för att djuren ska få behålla sina pälsar, och att pälsfarmning och annan pälsproduktion ska förbjudas. 

På de här sidorna kan du läsa om pälsdjursuppfödningen i Sverige. För information om pälshandeln och hur du kan undvika kläder med djurpäls, kika in på våra konsumentsidor.

Källor

  1. Fur Europe. Fur industry by country. Sidan besökt 2017-11-29.
  2. SCB (2017) Varuexport till samtliga länder efter varugrupp, KN 4-siffernivå,varugrupp 4301 och 4302. År 2016.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem