Hoppa till huvudinnehåll
Illustration av en människohand som klappar på en hund och en katt inuti ett stiliserat hjärta, den symboliserar idén att leva tillsammans som en familj

Djur som familjemedlemmar

Idag går det att köpa ett djur på samma sätt som en köper en bil eller en TV. Djuret blir en ägodel, som en kan göra sig av med eller t.o.m. döda om man inte längre vill ha det. Många djur försummas, vanvårdas och överges av människorna som borde ta hand om dem. Kanske var inte köpet så genomtänkt, den gulliga djurungen växte, man tröttnade på skötseln eller upptäckte att någon i familjen var allergisk.

Smuggling av djur är ett annat problem. Smuggling innebär ofta stort lidande för de inblandade djuren, och utgör även en smittorisk för andra djur och för människor. ”Exotiska” djur (d.v.s. djur från andra delar av världen) respektive hundar hör till de djur som oftast smugglas. Exotiska djur hör för övrigt inte hemma i Sverige, eftersom de inte trivs i vårt klimat.

Djurens Rätt tycker att djur som lever med människor ska ha status som familjemedlemmar. Vi är emot kommersiell uppfödning och avel av djur som står i motsättning till djurens intressen. Vi arbetar inte med omplacering av djur, men vi uppmanar alla som funderar på att skaffa ett sällskapsdjur att adoptera ett djur som behöver ett nytt hem, istället för att vända sig till en uppfödare. Det är viktigt att försäkra sig om djuret får all den tid, skötsel och omsorg som behövs.

Djur som familjemedlemmar – viktiga frågor enligt Djurens Rätt

 • De hemlösa katternas situation är mycket allvarlig. Vi vill ha en obligatorisk ID-märkning och registrering av katter.
 • Vi vill att det ska ställas krav på berikning av miljöer för innekatter. Idag lider många innekatter av understimulering.
 • Ett centralt register måste upprättas över omhändertagna djur och över djur som anmäls som bortsprungna.
 • Förbud mot stryphalsband på hundar. El på hundar och stackel är idag förbjudna men stryphalsband är fortfarande tillåtna, trots att de kan orsaka skador på struphuvudet.
 • Djurpoliser i alla län i landet enligt den modell som införts i Stockholm.

Utöver ovanstående vill vi även ha en utvärdering av TNRM-metoden (Trap-Neuter-Return-Manage = fritt översatt: fånga-kastrera-återplacera-hantera) för katter, och ett förslag på hur den skulle kunna införas brett i Sverige. TNRM-metoden innebär att katter fångas in, de genomgår en hälsokontroll, kastreras och vaccineras och sedan släpps ut så att de kan leva i sina revir. Med hjälp av volontärer ska katterna sedan få tillsyn, omsorg, mat och möjlighet till boende i vinterbonade och vindskyddade katthus. Metoden används i många andra länder, bl.a. Canada, England, Norge, Italien, och USA.

Vanliga frågor

Vad gör jag om jag hittar en bortsprungen eller hemlös katt?

Förutsättningen för att katten ska kunna återförenas med sin människofamilj är att katten är id-märkt och registrerad. För att det inte ska bli oönskade kattungar som kanske sedan drabbas av hemlöshet, är det viktigt att du som kattens vårdnadshavare också har kastrerat katten.

 1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
 2. Ta reda på om katten är märkt. Katter kan vara märkta antingen med en tatuering i örat, eller med ett microchip. Hos polis eller veterinär kan du få hjälp att läsa av microchipet. Kattens ägare kan sedan förhoppningsvis spåras i kattregistret hos SVERAK eller SKK.
 3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
 4. Annonsera efter kattens ägare. Om du är osäker på om katten verkligen gått vilse, eller om ni är flera som ser till den, kan ett sätt att få reda på det vara att sätta på katten ett halsband med en hylsa på, där du lägger en lapp med dina kontaktuppgifter.
 5. Om ingen ägare hittas, fundera på om du själv kan ta hand om katten eller hitta ett hem till katten genom din bekantskapskrets. Katthemmen är vanligen överfulla och drivs av volontärer så all avlastning de kan få, genom att du själv försöker hitta ett hem till katten, är välkommet.
 6. Lämna inte katten till veterinär eller polis om du inte är säker på att katten inte kommer att avlivas.

Källa: Kastreringsbussen

Länk till svaret

Jag behöver ekonomiskt stöd för att vårda ett djur

Djurens Rätt har en fond vid namn Systrarna Panofskys minnesfond. Fonden kan ge stöd till medlemmar i Djurens Rätt som tar hand om övergivna djur. Det kan vara för att rädda enskilda djurindivider eller grupper av djur, där fonden kan ge bidrag till vård och rehabilitering. Läs mer om Systrarna Panofskys minnesfond.

 

Länk till svaret

Vad är Djurens Rätts inställning till foder med animaliskt ursprung?

Detta är en komplex fråga och det finns många olika uppfattningar. Djurens Rätt förordar veganskt foder när det är möjligt, men det gäller att fodret fungerar till djurslaget och passar individen. Animalisk djurmat baseras främst på slaktavfall. Vi har inga siffror som visar på djurmatens ekonomiska betydelse för köttindustrin, men det torde röra sig om ganska marginella andelar.

Vi får många frågor om vegansk mat till katter. Katter är anpassade för att äta smågnagare och andra djur, och då äter de hela kroppen, med ben och päls och alla organ utom gallblåsan. Den kattmat som säljs i butikerna består inte av hela, råa smågnagare, utan foderföretagen försöker efterlikna denna sammansättning med hjälp av andra ingredienser. Katter behöver få i sig den näring som finns i hela, döda kroppar; bland annat taurin, protein, kalcium och fosfor. Men dessa näringsämnen finns också i andra råvaror, och det är det som foderföretagen utnyttjar. En katt kan inte leva på samma mat som till exempel människor eller hundar.

Det finns idag flera märken av veganskt kattfoder på marknaden. Vi känner inte till några studier av dessa. Vi skulle vilja se kemiska analyser eller tester av dessa foder eller tillsatserna i dessa. Vi har heller inte information om det gjorts smältbarhetstester där man ser hur bra eller till hur stor del katterna tillgodogör sig veganskt foder. Om dessa foder kan uppfylla katternas näringsbehov är det självklart positivt.

Vi anser inte att man ska ge den veganska färdigmat som finns idag till katter med njurproblem eller diabetes, dräktiga och digivande honor eller kattungar. De behöver en annan sammansättning, som än så länge inte finns i vegansk variant. Det finns också risker med att ge veganmat till kastrerade hanar, eftersom de lider mer av urinsten och den veganska maten har en sammansättning som ökar risken för att urinstenar bildas.

En värmländsk kattägare anmäldes till länsstyrelsen i augusti 2011 för att han gav sina katter veganmat. När kattungar annonserades ut via Blocket ville ägaren att köparna skulle fortsätta ge dem veganmat. I samråd med Jordbruksverket fattade länsstyrelsen sitt beslut att den utfodringen inte uppfyllde djurskyddslagens krav. I djurskyddslagen står att djur ska utfodras med foder som är anpassat efter dem och länsstyrelsen gjorde tolkningen att den delen i lagen inte efterföljdes beroende på att katter är utpräglade rovdjur. Att katter är rovdjur betyder inte nödvändigtvis att de måste äta kött, och en katt som bara får kött (det vill säga muskler) löper risk för näringsbrist. Men det är naturligtvis förenat med risker att ge djur ett foder som inte kan garantera ett fullvärdigt näringsinnehåll och smältbarhet.

Det marknadsförs otroligt många foder och många av dem har ingen vetenskap som backar upp att de är hälsosamma. Den som vill vara säker på att djuren i ens vård får den näring de behöver bör därför leta efter oberoende tester av foder, och inte lita på att det foder som säljs i affären alltid är fullvärdigt – oavsett om de innehåller animaliska produkter eller ej.

Råd & Röns test av kattmat september 2008

I augusti 2010 gav Testfakta i uppdrag till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) att analysera elva olika fabrikat av torrfoder för vuxna katter

När det gäller hundfoder finns det olika märken av vegetariskt eller veganskt fullfoder till hundar i fackhandeln. Hundar är inte lika renodlade karnivorer (köttätare) som katter och illrar utan är mer omnivora, det vill säga blandkostare. Det är dock lika viktigt att vara säker på att en hund får hela sitt näringsbehov tillgodosett, och att det foder man ger är ett fullfoder.

Länk till svaret

Finns det vegetarisk hundmat?

Ja, bland annat så finns det att beställa i webbshoparna EcodogAnimail och Granngården.

Vill du inte beställa via nätet så fråga efter de märken som finns i deras webbshop i din egen affär.

Andra märken vi känner till är Soll-dog (Sporzoo, 08-531 911 70) och Aptit Grön (Arona Foderfabrik AB, 0140-305 10).

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem