Fiskar

Det låga priset bäddar för impulsköp.
Det finns akvarier i ungefär 81 000 svenska hushåll.(1) Fiskar är populära djur eftersom de är billiga och anses vara lätta att sköta, men dessa två faktorer gör också att fiskar riskerar att fara illa.
Det låga priset bäddar för impulsköp och gör det lätt att ersätta en avliden individ med en ny. Att fiskarna anses vara lättskötta kan också förväxlas med att det inte behövs kunskaper om fiskars behov när akvarium införskaffas. I själva verket är vattenkvalitet, gruppsammansättning samt akvariets volym och inredning alla viktiga och komplicerade aspekter för att fiskar ska må bra.(2, 3)
Avel enbart baserad på utseende gör att fiskar även riskerar att få andra fysiska defekter som de mår dåligt av.(4)
Farliga fångstmetoder
En del tropiska fiskar fångas sedan de bedövats med det giftiga ämnet natriumcyanid. Metoden är skadlig för fiskarna och det skadar också den känsliga korallmiljön.(5) Efter fångsten följer transport och anpassning till den nya miljön i zoobutiken, och under dessa stadier är dödligheten hög.(4)
Europaparlamentets utskott för internationell handel har i ett yttrande uttryckt oro över fångst- och transportmetoder som används för akvariefiskar.(6) I Sverige är de flesta akvariefiskar uppfödda i fångenskap eftersom det krävs intyg för att importera levande djur genom exempelvis CITES.(7)
Källor
- Agria & Novus (2017) Sällskapsdjur i mer än vart tredje hushåll.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:15) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby, saknr L 80.
- Jordbruksverket. Skötsel av akvariefiskar.
- Huntingford F. A. m.fl. (2006) Current issues in fish welfare. Journal of Fish Biology 68: 332–372.
- Breen N. E. m.fl. (2018) Can excreted thiocyanate be used to detect cyanide exposure in live reef fish?. PloS one 13(5): e0196841.
- Yttrande från utskottet för internationell handel till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling över djurskydd och djurs välbefinnande 2006–2010 (2006/2046(INI)).
- Jordbruksverket. Allmänt om CITES.