Vad tycker Djurens Rätt?
Djurens Rätt vill poängtera att djur har ett värde i sig själva, och finns till för sin egen skull.
Djur som lever tillsammans med människor kallas ofta för sällskapsdjur. Djurens Rätt har istället valt benämningen "Djur som familjemedlemmar", och det finns två skäl till detta. Dels antyder ordet sällskapsdjur att djuret finns till för att fungera som sällskap för människan. Djurens Rätt vill poängtera att djur har ett värde i sig själva, och finns till för sin egen skull. Dels tycker vi att djur som lever med människor ska ha status som familjemedlemmar.
Vad behöver du tänka på?
Om du funderar på att dela ditt hem med djur behövs noggrann planering. Försäkra dig om att den nya familjemedlemmen passar hos dig eller i din familj och att du har möjlighet att tillfredsställa dess behov. Du ska ha skaffat dig kunskap om vad djuret behöver för att må bra. Det gäller exempelvis vad djuret äter, hur det vill ha sin fredade plats, vilket behov av värme det har, vilket utrymme och eventuella tillbehör det behöver för att kunna utföra sina naturliga beteenden, samt hur det är lämpligt att hantera djuret på rätt sätt. Ett flockdjur mår till exempel alltid bäst av att få vara tillsammans med sin flock dygnet runt.
Kontakta veterinär för att lära dig vilka vaccinationer och annan veterinärmedicinsk vård som behövs och vilka eventuella sjukdomsproblem som kan finnas. Se till att djuret får de vaccinationer det behöver i starten men också för resten av livet. Se till att veterinärvårdsförsäkra ditt djur. Tyvärr blir även djur sjuka eller kan råka ut för olyckshändelser och med en försäkring är du skyddad mot stora utgifter. Men även med en försäkring måste du ha en ekonomi som gör att ditt djur kan få den vård det behöver om det blir sjukt. Djur ska inte behöva dö för familjen inte har råd att ge den vård som behövs.
Djur som kan märkas och registreras, så som hundar, katter och kaniner, bör bli märkta och registrerade. Märkta och registrerade djur kan lättare återföras till sina hem om de skulle hamna på villovägar. Se våra texter om Hundar, Katter och Kaniner och gnagare för mer information.
I vårt omplaceringsregister finns hemlösa djur som behöver nya hem.
Vad säger lagen?
Jordbruksverket har föreskrifter som innehåller villkor för hållande, uppfödning och försäljning av familjedjur så som kaniner, gnagare, hundar och katter.(1, 2) Till exempel finns det krav på hur djuren ska skötas och att djur som bland annat nedärver missbildning eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman inte får användas i avel.
Djur som familjemedlemmar – viktiga frågor enligt Djurens Rätt:
- Färre hemlösa djur. Djurens Rätt har länge arbetat för en obligatorisk ID-märkning och registrering av katter, som blir verklighet 2023. Vi önskar även en utvärdering av TNR-M (trap-neuter-return-manage) och hur det kan användas i Sverige. Fler behöver adoptera istället för att köpa djur.
- Stopp av insmuggling av djur. Hundar och exotiska djur hör till de djur som oftast smugglas och far mycket illa av det.
- Berikning av miljöer för djur som lever inomhus. Idag lider exempelvis många innekatter och smådjur av understimulering.
- Ett centralt register måste upprättas över omhändertagna djur och över djur som anmäls som bortsprungna.
- Djurpoliser och/eller stärkta resurser hos länsstyrelserna för djurskydd i alla län i landet behövs.
Källor
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:15) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby, saknr L 80.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:8) om hållande av hundar och katter, saknr L102.