Djuretik
Djurens Rätt anser att alla kännande varelser ska få leva sitt liv utan förtryck, tvång och utnyttjande. Det låter som självklara rättigheter, men ändå gäller detta inte alla individer. För de som exempelvis går på fyra ben eller lägger ägg ser förutsättningarna väldigt annorlunda ut.
Djurens Rätt utgår från att djur är levande och kännande varelser med intressen och behov som måste tillgodoses. Djur besitter förmågan att uppleva och att känna smärta och glädje. Det är den egenskapen, upplevelseförmågan, som ger djur moralisk status och därmed ett egenvärde som individer. Medvetna, kännande varelser har ett känsloliv som spelar roll för dem. Och om det spelar roll för dem borde det spela roll för oss.

En vanlig uppfattning är att man endast behöver ta hänsyn till andra djur i form av hela arter eller populationer. Men eftersom lidande upplevs av enskilda individer, inte av arter, bör individen istället sättas i centrum.
Djurens Rätt verkar för att få till stånd attityd- och lagförändringar som höjer andra djurs status i enlighet med vår grundsyn. Sammantaget förordar Djurens Rätt att verksamheter i samhället som i hög grad strider mot djurens intressen ska avskaffas. Djur måste kunna bete sig naturligt. Så länge som dessa verksamheter finns kvar, måste djurens förhållanden förbättras. Därför arbetar vi med förbättringar för djuren här och nu samt med långsiktigt opinionsbildande arbete.
Du kan läsa mer i Djurens Rätts idé- och handlingsprogram.