Djurförsöksetiska nämnder
Djurförsök ska godkännas av djurförsöksetisk nämnd för att få utföras. Sex regionala djurförsöksetiska nämnder beslutar om etiskt godkännande av djurförsök och Centrala djurförsöksetiska nämnden prövar överklaganden och utvärderar vissa djurförsök i efterhand.
Sex regionala djurförsöksetiska nämnder
De djurförsöksetiska nämnderna bildades år 1979. Det finns sex regionala djurförsöksetiska nämnder som beslutar om etiskt godkännande av djurförsök(1): Umeå, Uppsala, Stockholm (två avdelningar inom nämnden som prövar ansökningar), Linköping, Göteborg och Malmö/Lund. Sedan 1989 består varje nämnd av ordförande, vice ordförande och 12 ledamöter med personliga suppleanter. Ordföranden och vice ordföranden ska vara eller ha varit domare. Fyra ledamöter är forskare som håller på med djurförsök och två är försöksdjurspersonal. Övriga sex ledamöter kallas lekmän, varav fyra är politiker föreslagna av de kommuner där djurförsöken främst utförs och två är föreslagna av djurskyddsorganisationer.(2) Nämnderna utses för fyra år. Aktuell mandatperiod började år 2020.
Alla ledamöter har samma uppdrag
Alla ledamöter har samma uppdrag och det är att enligt djurskyddslagstiftningen utföra prövning av ansökningar om etiskt godkännande av djurförsök. Ingen av ledamöterna är ledamot för att representera den som de nominerats av till uppdraget som ledamot i nämnden.
Varje nämnd har en sekreterare som skriver protokoll och distribuerar nämndens beslut. Nämnderna har inte handläggare som bistår vid prövningen. Allt arbete med prövningen görs av ledamöterna.
Djurförsök får godkännas enbart om 3R är uppfyllt
Djurförsök ska godkännas av djurförsöksetisk nämnd för att få utföras.(3) Nämnden ska vid prövningen väga försökets betydelse mot lidandet för djuren.(4) En ansökan om djurförsök får godkännas endast om sådan användning kan anses angelägen från allmän synpunkt och under förutsättning att syftet med försöket inte kan uppnås med någon annan metod utan användning av djur, att så få djur som möjligt används och att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt.(4, 5)
Enbart försöksledaren kan överklaga beslut om etiskt godkännande
Beslut fattas av hela nämnden. Beslutsformuleringarna som ska användas är godkänns, godkänns med villkor eller avslås. Om nämnden godkänner får försöket utföras. Om ansökan godkänns med villkor får försöket utföras enbart om villkoren följs. Då nämnden avslår en ansökan får försöket inte utföras.
Ett beslut om etiskt godkännande får gälla i högst fem år,(6) vilket också är den tid de flesta ansökningar godkänns för. Om nämndens beslut på något sätt går emot vad som ansökts om (avslagits eller godkänts med villkor) kan det överklagas av försöksledaren till Centrala djurförsöksetiska nämnden.(7) Ingen annan kan överklaga nämndens beslut.
Källor
- Djurskyddsförordning (2019:66) 7 kap 13 §.
- Djurskyddsförordning (2019:66) 7 kap 14 §.
- Djurskyddslagen (2018:1192) 7 kap 9 §.
- Djurskyddslagen (2018:1192) 7 kap 10 §.
- Djurskyddslagen (2018:1192) 7 kap 1 § 1-3.
- Djurskyddsförordning (2019:66) 7 kap 11 §.
- Djurskyddslagen (2018:1192) 11 kap 1 §.