Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
 • min 35 kr/mån
kr/mån

Istället för ull

Idag finns det många djurvänliga alternativ till ull och några av dem är ganska imponerande i både känsla och miljövänlighet. Förutom bomull, finns det andra alternativ som inte är lika vanligt än men som definitivt är på uppgång.

Här har vi listat bra alternativ som inte stödjer grymheten i ullindustrin

Hampa - växer utan användning av bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket gör den idealisk för ekologisk odling. Hampans rötter kan sjunka mer än 3 meter ner i marken och därmed förankra och skydda jorden från erosion. Den kan växa på näringsfattiga jordar och odlas inom hela EU. Hampa är också helt biologiskt nedbrytbar. Det liknar linne i känsla och utseende och är tre gånger starkare än bomull.(1,2)

RPET/PET- (Recycled polyethylene terephthalate) är precis som det låter, det är materialet som vi bland annat gör våra plastflaskor av (med återvinningssymbolen 1). När vi druckit upp vår läsk kan vi återvinna flaskan för att bland annat tillverka kläder. Sen kan vi återanvända polystern i kläderna och göra nya kläder igen. RPET-polyester har en nästan 90% lägre koldioxidutsläpp än nylon och 50% lägre koldioxidutsläpp än ekologisk bomull. Tyget kan tillverkas i allt från silkiga klänningstyger till träningskläder och fleece.(1,2)

Lin - är ett slitstarkt material som blir mjukare och starkare ju mer det används. Det kan absorbera upp till 20% av sin vikt i fukt innan det känns fuktig. Den är icke-allergiframkallande. Lin kräver betydligt mindre bekämpningsmedel och gödningsmedel än andra grödor och är både återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar.(1)

Lyocell/Tencel - är  pappersmassa tillverkad med en miljövänlig process som återanvänder processkemikalier. Det är dessutom biologiskt nedbrytbart och går att återvinna. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Det kan tvättas, färgas och till och med vävas för att efterlikna kvaliteter som mocka, läder och ull. Produktionen av tyget genererar mindre utsläpp och förbrukar mindre energi och vatten än produktion av andra mer konventionella tyger.(1,2)

Rami - är en av de äldsta textila fibrerna med en historia på flera tusen år. Det är en naturfiber som utvinns från en nässelväxt, även kallad kinagräs. Växten kan bli en till två meter hög och växer som ogräs på näringsfattiga jordar. Den kommer ursprungligen från Östasien och idag är Kina ett av de stora exportländerna. Det är ett slitstarkt tyg som liknar linet till sin struktur.(2)

Polartec -  ett varumärke som tillverkar tyg av återvunna plastflaskor med fyra gånger så hög vindtäthet som ull som även håller fukt borta.(3) 

Vad du kan göra

Den mest kraftfulla budskap var och en av oss kan sända till ylleindustrin är att vara tydliga med att vi som konsumenter inte tänker stödja någon form av djurplågeri. Djur är inte kläder!

Ibland kan det vara klurigt att veta vilka varor det kan finnas ull i. Det finns många produkter på butikshyllan som inte har ett uppenbart stickat och klassisk ylligt utseende.

Här har vi listat några vanliga fallgropar.

 • Flanellskjortor
 • Kavajer och kostymbyxor
 • Mattor
 • Plädar
 • Bordsdukar
 • Lakan
 • Handdukar
 • Gardiner

Källor

 1. Nedelle Torrisi. (2014) 8 awsome aleternatives to wool. Sidan besökt 2018-04-05.
 2. Olsson M. (2011) Tveksam nytta med miljövänligt tyg. Råd och Rön. Sidan besökt 2018-04-05.
 3. Polartecs. Hemsida: http://polartec.com/ Sidan besökt 2018-04-05.

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Beställ hem ett kostnadsfritt inspirationsmagasin genom att messa VEGO till 72 120 (det kostar som ett vanligt sms) eller beställ ett här!

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem