Läder
Läder produceras av huden från främst nötdjur och det vanligaste användningsområdet är skor. Läderindustrin har starkt negativ påverkan på miljön vilket bidragit till utvecklingen av nya material.
Runt 70 procent av världens läderproduktion kommer från nötdjur och bufflar. Resten kommer ganska jämnt fördelat från får, grisar och getter medan övriga djurslag står för mindre än 0,5 procent.(1, 2) Det vanligaste användningsområdet för läder är skotillverkning, som står för nära hälften av läderanvändningen, följt av tillverkning av klädesplagg och inom bilindustrin.(1)
Läderindustrin är en omfattande bransch, och produktionen har ökat stadigt under de senaste årtiondena. De största producenterna är Kina, Brasilien och Ryssland.(1) Värdet av skinnet från nötkreatur, får och getter uppskattas till ca 5-11 procent av djurets marknadsvärde.(3)
Negativ miljöpåverkan
Produktionen av läder har visat sig ha stark negativ miljöpåverkan, och leder bland annat till utsläpp av växthusgaser, metaller och cancerframkallande ämnen.(4, 5)
Istället för läder och mocka
Efterfrågan på djur- och miljövänligare material har bidragit till en snabb utveckling på området. Det finns idag olika typer av konstläder tillverkat av mikrofibermaterial, ananasfiber eller spannmål. De nya materialen ger de egenskaper som söks, exempelvis skor som formar sig efter fötterna och tar upp fuktighet. Här hittar du tips på inköpsställen.
Källor
- The Global Resource for the Leather Industry (ICT): Statistics & Sources of Information. Sidan besökt 2022-09-29.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (2016) World Statistical Compendium for raw hides and skins, leather and leather footwear 1999-2015.
- Deng-Cheng L. (2002) Better Utilization of By-Products from the Meat Industry. Food & Fertilizer Technology Center.
- Tasca, A.L., & Puccini, M. (2019) Leather tanning: Life cycle assessment of retanning, fatliquoring and dyeing. Journal of Cleaner Production 226: 720-729.
- Oddone E, Modonesi C, Gatta G. (2014) Occupational exposures and colorectal cancers: a quantitative overview of epidemiological evidence. World Journal of Gastroenterology 20(35):12431–44.