Läder
Läder är inte bara en "biprodukt" från köttindustrin. Många djur dödas för sitt skinn och utöver det bidrar läderindustrin en hel del till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin.
Skor, väskor, skärp, plånböcker, skinnsoffor, läderjackor och skinnbyxor – allt detta görs många gånger av djurs skinn. Kor, grisar, getter, får och hästar används oftast till skinnprodukter, men även skinn från krokodiler, strutsar och kängurur används
Läderindustrin är en omfattande bransch, det produceras nästan två miljarder kubikmeter läder varje år. Världshandeln av läder har ökat stadigt sedan 2002, med i genomsnitt 10,6 % varje år. De största producenterna är Kina, Italien, Indien, Brasilien, Sydkorea.(1)
En vanlig missuppfattning är att skinnet bara är en biprodukt vid slakten, och att det därför inte spelar någon roll om en köper skinnprodukter. I själva verket bidrar skinnindustrin en hel del till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin(2) eftersom skinnet är den mest värdefulla delen av djuret efter köttet och organen. Värdet av skinn från nötkreatur, får och getter uppskattas till ca 5-11% av marknadsvärdet på ett djur.(3)
Negativ miljöpåverkan
Produktionen av läder har visat sig ha stark negativ miljöpåverkan, och leder bland annat till utsläpp av växthusgaser, metaller och cancerframkallande ämnen.(4, 5)
Istället för läder och mocka
Det finns djurvänliga (och miljövänliga) produkter gjorda av konstskinn och andra syntetiska material även på det här området.
Alternativet är inte längre plastmaterial som många kanske tror. Det finns idag olika typer av konstläder som både ser ut och fungerar som läder. Nya material kan ofta ha de egenskaper som söks, som skor som formar sig efter fötterna och material som "andas", d.v.s. tar upp fuktighet. Här hittar du tips på inköpsställen.
Källor
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (2013) World Statistical Compendium for raw hides and skins, leather and leather footwear 1993-2012.
- Bengtsen P. (2012) Cruelty and animal suffering blight India's booming leather industry The Ecologist. Sidan besökt 2022-02-16.
- Deng-Cheng L. (2002) Better Utilization of By-Products from the Meat Industry. Food & Fertilizer Technology Center.
- Tasca, A.L., & Puccini, M. (2019) Leather tanning: Life cycle assessment of retanning, fatliquoring and dyeing. Journal of Cleaner Production 226: 720-729.
- Oddone E, Modonesi C, Gatta G. (2014) Occupational exposures and colorectal cancers: a quantitative overview of epidemiological evidence. World Journal of Gastroenterology 20(35):12431–44.