Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Päls

Djuren i pälsindustrin föds upp, lever i sex- åtta månader och slaktas sedan, endast för sin päls. Resten av kroppen tas sällan till vara. Det är en hård och grym bransch för att tillfredsställa efterfrågan där miljontals djur får sätta livet till.

Omkring 500.000 minkar dödas varje år bara i Sverige. Det är en mink i minuten varje dag året runt. 

Minkarna i pälsindustrin lever hela sina liv i gallerburar. De föds upp och dödas på vad som skulle kunna liknas vid minkfabriker. Burarna är uppställda tätt intill varandra på långa rader, normalt inte större ett uppslag i en kvällstidning och är under en halv meter höga. 

I det vilda har de stora revir på mellan en halv kilometer till sex kilometer som alltid sträcker sig längs vatten. De jagar sin mat själva redan från åtta veckors ålder. Livet i bur är långt ifrån det naturliga.

8 av 10 svenskar vill stänga ner minkfarmer och med din hjälp kan vi se till att det händer. Ta ställning du också och bli medlem. 

Bli medlem i Djurens Rätt! 

 

Läs mer om pälsindustrin nedan 

Om branschen

Kappor, kragar, väskor, mössor och inredningsdetaljer - handeln med päls är en global miljardindustri. Den Europeiska pälsfarmningen står för omkring hälften av all pälsfarmning i världen (1) . Enbart Sverige exporterar årligen pälsskinn till ett värde av ca 200 miljoner kronor.(2)

De vanligaste djuren som förekommer är mink, räv, chinchilla och mårdhund (3). Även sobel och karakul är vanliga (4).  Ungefär 85 procent av all päls är från djur som fötts upp på farmer och 15 procent från djur som jagats i det vilda. (1).

Enligt pälsbranschen såldes det minkpäls för cirka 2,44 miljarder dollar under 2016, det motsvarade 75 miljoner mink individer. Dessutom såldes det cirka 15,25 miljoner rävpälsar för cirka 1 miljard dollar samma år. (4)

Den största producenten av päls är Europa och den största importören av päls är Kina. (1). Djurens pälsar säljs som råskinn på auktioner. De största auktionshusen ligger i Danmark, Finland, Ryssland, USA och Kanada. Från auktionsbolagen går sedan de råa skinnen vidare för beredning och färgning. Efter detta bearbetas skinnen till pälsplagg. (5)

Vad är problematiskt med pälsbranschen?

Klimatpåverkan
Ett kilo minkpäls har mer än fem gånger så hög klimatpåverkan som ull, som i sin tur har högst klimatpåverkan bland andra textilierna såsom bomull, akryl och polyester. Utsläpp av kväve kadaverhantering och djurens avfall, släpps kväve och fosfor ut i ekosystemet, vilket orsakar övergödning i skogsmark och vattendrag. (6)

Djurskyddsproblem
Att minkar är vilda djur som hålls i burar leder till djurskyddsproblem. Dessa uppvisar sig genom självstympning och stereotypa beteenden. En stereotypi är ett repetitivt rörelsemönster som oftast uppkommer när ett djur saknar möjlighet att utföra ett beteende det önskar (7).

Vilda djur i fångenskap
I det vilda lever minkar ensamma och hävdar egna revir. Ett revir kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten. Inom reviret finns flera lyor . (7)

Pälsuppfödning i Sverige

I Sverige dödas varje år ca en halv miljon minkar enbart för päls.(1) Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hållningen av rävar avvecklades 2001, då strängare regler infördes, och chinchillafarmningen gick 2014 samma väg. Det hålls ett mindre antal kaniner främst för pälsproduktion även i Sverige. Läs mer om kaniner här.

Fur Free Alliance

Djurens Rätt är medlemmar i Fur Free Alliance (FFA). Det är en internationell sammanslutning av omkring 40 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över. FFA arbetar genom opinionsbildning för att öka medvetenheten hos allmänheten om de grymheter som pälsindustrin utsätter djur för. Inom FFA finns ett särskilt program framtaget för en pälsfri handel, Fur Free Retailer Program. Programmet syftar till att ge konsumenterna information om vilka butikskedjor som inte säljer päls. De företag som vill stå med på listan måste skriva under en överenskommelse där de intygar att de inte säljer eller kommer att sälja pälsplagg eller andra kläder med pälsdetaljer i någon av sina butiker. Butikskedjor som finns i flera länder signerar avtalet i det land där företaget har sitt huvudkontor.

Målet är att göra handeln pälsfri och på sikt avveckla all typ av pälsfarmning. Det är av den anledningen som varken läder, ull, dun eller silke tas med i kriterierna.

Läs mer om arbetet med pälsfria butikskedjor på vår kampanjsida. Där hittar du alla företag i Sverige som garanterat inte säljer päls. Besök gärna även den internationella hemsidan www.furfreeretailer.com.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Källor

  1. Bussnies of fur. Hemsida http://www.businessoffur.com/fur-info/industry-information/. Sidan besökt 2018-16-11
  2. SCB (2017) Varuexport till samtliga länder efter varugrupp, KN 4-siffernivå,varugrupp 4301 och 4302. År 2016.
  3. Fur Europe. Hemsida http://www.fureurope.eu/fur-information-center/fur-industry-by-country/. Sidan besökt 2018-06-11
  4. Fur Europe. Hemsida http://www.fureurope.eu/news/world-fur-trade-is-booming-despite-china-slowdown/.Sidan besökt 2018-06-11.
  5. Business of fur. Hemsida http://www.businessoffur.com/fur-info/fur-supply-chain/. Sidan besökt 2018-06-11.
  6. Marijn Bijleveld och Marisa Korteland (2011) The environmental impact of mink fur production.  
  7. Djurens välfärd och pälsdjursnäringsutredningen, SOU 2003:86.

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat. 

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem