Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Päls

Djuren i pälsindustrin föds upp, lever i några månader och slaktas sedan, endast för sin päls. Resten av kroppen tas sällan till vara. Det är en hemsk bransch för att tillfredsställa efterfrågan på lyxvaror och detaljer till kläder, där miljontals djur får sätta livet till.

Det finns fortfarande minkfarmer i Sverige och minkarna lever hela sina liv i gallerburar. De föds upp och dödas på vad som skulle kunna liknas vid minkfabriker. Burarna är uppställda tätt intill varandra på långa rader, normalt inte större ett uppslag i en kvällstidning. 

I det vilda har minkar stora revir på mellan en halv kilometer till sex kvadratkilometer, som alltid sträcker sig längs vatten. De jagar sin mat själva redan från åtta veckors ålder. Livet i bur är långt ifrån det naturliga.

8 av 10 svenskar vill stänga ner minkfarmer och med din hjälp kan vi se till att det händer. Ta ställning du också och bli medlem. 

Bli medlem i Djurens Rätt! 

 

Läs mer om pälsindustrin nedan 

Om branschen

Kappor, kragar, väskor, mössor och inredningsdetaljer – handeln med päls är en global miljardindustri. Den Europeiska pälsfarmningen står för omkring hälften av all pälsfarmning i världen. Sverige exporterade tidigare pälsskinn till ett värde av ca 200 miljoner kronor per år,(1) men industrin har blivit mindre lönsam på senare tid.

De vanligaste djuren som förekommer är mink, räv, chinchilla och mårdhund. Ungefär 95 procent av all päls är från djur som fötts upp på farmer och resten från djur som jagats i det vilda.(2)

Enligt pälsbranschen såldes det minkpäls för cirka 2,44 miljarder dollar under 2016 som motsvarade 75 miljoner mink-individer. Från Europa har försäljningen minskat drastiskt efter pandemin, men under en enda auktion såldes pälsar från minst fyra miljoner individer under 2022.(3)

De största producenterna av päls är Europa och Kina, men det mesta säljs för bearbetning till olika delar av Asien.(4) Djurens pälsar säljs som råa skinn på auktioner. Ett av de större auktionshusen, i Danmark, är på väg att avvecklas efter pandemin.(5)

Vad är problematiskt med pälsbranschen?

Klimatpåverkan
Ett kilo minkpäls har mer än fem gånger så hög klimatpåverkan som ull, som i sin tur har högst klimatpåverkan bland andra textilierna såsom bomull, akryl och polyester. Utsläpp av kväve från kadaverhantering och djurens avfall, påverkar ekosystemet, vilket orsakar övergödning i skogsmark och vattendrag.(6)

Djurskyddsproblem
De små burarna, med begränsad sysselsättning och utrymme, leder till stora problem. Djuren i pälsindustrin mår så dåligt att de biter på sig själva och får stereotypa beteenden. En stereotypi är ett repetitivt rörelsemönster som oftast uppkommer när ett djur saknar möjlighet att utföra ett beteende det önskar.(4)

Vilda djur i fångenskap
De vanligaste arter som föds upp i fångenskap för päls är i princip fortfarande vilda djur. Pälsdjursuppfödning har inte funnits i mer än 100 år, och djuren har inte blivit domesticerade i betydande grad. De är rädda för människor, och har kvar samma beteendebehov som sina vilda anfäder, eftersom de fortfarande är av samma art.(4) Men samtidigt hade inte en domesticerad katt heller mått bra i den miljön.

Läs mer om pälsdjursuppfödningen i Sverige

Fur Free Alliance

Djurens Rätt är medlemmar i Fur Free Alliance (FFA). Det är en internationell sammanslutning av över 50 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över. FFA arbetar genom opinionsbildning för att öka medvetenheten hos allmänheten om de grymheter som pälsindustrin utsätter djur för. Inom FFA finns ett särskilt program framtaget för en pälsfri handel, Fur Free Retailer Program. Programmet syftar till att ge konsumenterna information om vilka butikskedjor som inte säljer päls. De företag som vill stå med på listan måste skriva under en överenskommelse där de intygar att de inte säljer eller kommer att sälja pälsplagg eller andra kläder med pälsdetaljer i någon av sina butiker. Butikskedjor som finns i flera länder signerar avtalet i det land där företaget har sitt huvudkontor.

Målet är att göra handeln pälsfri och på sikt avveckla all typ av pälsfarmning. 

Läs mer om arbetet med pälsfria butikskedjor på vår kampanjsida. Där hittar du alla företag i Sverige som garanterat inte säljer päls. Besök gärna även den internationella hemsidan www.furfreeretailer.com.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Källor

  1. SCB (2017) Varuexport till samtliga länder efter varugrupp, KN 4-siffernivå,varugrupp 4301 och 4302. År 2016.
  2. Fur Free Alliance. Hemsida: https://www.furfreealliance.com/fur-farming/ Sidan besökt 2022-10-07.
  3. Saga Furs. Hemsida https://www.sagafurs.com/sv/bolaget/nyheter/saga-furs-septemberauktion-rapporter-och-borsmeddelanden/ Sidan besökt 2022-10-07.
  4. Respect for Animals (2015) ‘A Case Against Fur Factory Farming – A Scientific Review of Animal Welfare Standards and ‘WelFur’.  
  5. Djurens Rätt (2020) Hemsida: https://www.djurensratt.se/blogg/kopenhagen-fur-lagger-ner-verksamheten  Sidan besökt 2022-10-07.
  6. Marijn Bijleveld och Marisa Korteland (2011) The environmental impact of mink fur production.  

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat. 

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem