Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ull

Dagens får har avlats fram för att få en extrem pälstillväxt. De ursprungliga fåren har samma typ av päls som getter. Om inte fåren klipps regelbundet kan ullen bli en sanitär olägenhet; det kan fastna träck på svans och runt ändtarmsöppning och den täta ullen kan bli grogrund för fluglarvsangrepp. De flesta fårraser har en ulltillväxt som förutsätter klippning två gånger per år.(1)

Fårklippning och ull i Sverige

Svenska föreskrifter och allmänna råd menar på att fåren ska klippas vid behov med högst ett års intervall.(2) Studier har visat att klippningen är en mycket stressande upplevelse för fåren.(3) I Sverige tar de flesta uppfödare inte hand om ullen, utan den slängs, på grund av dålig efterfrågan och låga priser. Läs mer om får- och lammuppfödning.

Merinoull och mulesing

Merinofåret är framavlat med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Detta innebär ofta värmeöverslag för djuren med all ull på kroppen. Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt på fårets bakdel. Detta drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg.(4)

För att förhindra att skadeinsekter lägger ägg utförs så kallad mulesing på lammen, där djuren spänns fast och hudstycken på bakdelen skär av, ibland helt utan bedövning.(4, 5) Miljoner lamm utsätts för mulesing i Australien varje år.(5) Andra ingrepp som utförs på lamm utan bedövning är svanskupning och kastrering.(4, 5)

Merinofår föds även upp i andra länder men där är klimatet annorlunda, och problemen med flugangrepp är därmed inte lika stort. Blåflugan som orsakar de svåra flugangreppen i Australien härstammar från Sydafrika och där har mulesing förekommit tidigare. Men med hjälp av avel har man lyckats minska problemen med flugangrepp och mulesing praktiseras inte där längre. Även i Nya Zeeland är mulesing numera förbjudet.(5)

Angora

De kaniner som utnyttjas för ull tillhör en särskild ras, Angora. Deras päls växer ovanligt mycket på grund av en särskild gen som orsakar en förlängning av den aktiva fasen i hårsäcken.(6)

Kaninull anses vara en av de finaste ullsorterna på grund av dess egenskaper.(6) Första klippningen sker när kaninerna är två månader, för att sedan klippas var tredje månad under hela deras liv. Det finns flera olika angoraraser och vanligast är den vita albinoangoran. Det blir mycket ull från varje kanin - angorakaninen ger ungefär 1,3 kg ull per år och kanin.(6) Det finns enligt Jordbruksverket uppskattningsvis mellan 50 och 75 uppfödare av angorakaniner i Sverige.(7)

Kina står för 90 procent av all angoraull som produceras.(6) Kaninerna lever ensamma i små burar som inte är mycket större än att de precis får plats, för att minimera risken för skador på pälsen. Burarna består av galler som golv, väggar och tak. Deras tassar blir såriga och inflammerade av att konstant skava mot gallret. Kaniner har ett stort rörelsebehov, och i de små burarna kan de inte ens ta ett normalt kaninskutt. Lär mer om kaniners beteende och behov här.

Hållbart mode

För att hitta inspiration till en mer hållbar garderob utan djurprodukter, besök Välj Vego!

Djurens Rätt arbetar för att utöka djurskyddet, stärka djurskyddslagstiftningen och ser det som en självklarhet att djur ska ha rättigheter. För att åstadkomma förändring behöver vi din röst. Bli medlem och ta ställning.

Källor

  1. Svenska Djurhälsovården. (2015) Hygienguide för fårklippare. 
  2. Jordbruksverket. Får och getter. Sidan besökt 2022-09-28.
  3. Hargreaves & Hutson (1990) Changes in heart rate, plasma cortisol and haematocrit of sheep during a shearing procedure. Applied Animal Behaviour Science 26: 1-2, 91-101.
  4. Primary Industries Ministerial Council, Australia (2006) The Sheep. Model Code of Practice for the Welfare of Animals. Second Edition.
  5. Animals Australia. Understanding the issues: painful procedures for sheep. Sidan besökt 2022-09-28.
  6. Schlink A.C. & Liu S.M. (2003) Angora Rabbits, a potential new industry in Australia. CSIRO Livestock Industries.
  7. Jordbruksverket (2012) Konsekvensutredning till nya föreskrifter om kaniner, diarienummer 31-5376/12.

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat. 

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem