Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurvänlig kommun 2021

I Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun 2021 utses Sveriges djurvänligaste kommuner. Årets undersökning visar att allt fler landsbygdskommuner hamnar i topp medan större kommuner som Göteborg och Stockholm hamnar längre ner i rankingen.

Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun är den enda undersökningen i sitt slag och där alla landets kommuner har fått möjlighet att delta. Den unika statistiken presenteras med hjälp av interaktiva instrumentpaneler där det enkelt går att klicka sig fram till sin kommun och göra jämförelser med samma kommuntyp eller inom ett län.

Djurvänlig kommun 2021

Undersökningen bygger på kommunernas egna uppgifter till organisationen om bland annat satsningar på minskad köttkonsumtion och djurskyddskrav vid upphandling - läs mer om undersökningen här.

Landsbygdskommunerna dominerar i topplistan

På årets topplista dominerar de mindre städerna och landsbygdskommunerna - från Hässleholm i söder till Haparanda i norr. I år rankas Askersund högst på listan och utses därmed till Sveriges djurvänligaste kommun av Djurens Rätt. Tätt efter kommer Oxelösund på en andraplats. För att nå en topplacering krävs både seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.

Rankingen visar även att Sveriges största kommuner Stockholm och Göteborg ligger betydligt längre ner i listan. Göteborg hamnar på plats 55 medan Stockholm hamnar på plats 98.

Den växtbaserade maten ökar på alla fronter

Andelen växtbaserat i skola och förskola fortsätter att öka, och det reflekteras i resultatet för samtliga frågor om detta i undersökningen. Den vanligaste åtgärden är även i år att minska på köttet i befintliga kötträtter, något som över 80 % av kommunerna angett att de gjort under året.

Den kommun som har det mest ambitiösa målet är Karlstads kommun som har som mål att minska på köttet med 50 % inom en femårsperiod. Andra kommuner som har goda ambitioner att minska på servering av köttet är Oxelösund och Strängnäs. 

I topp när det gäller att erbjuda vegansk mat är Sörmlands län och Gotland där samtliga kommuner säger ja till att servera veganskt. I Värmlands län däremot är det endast Karlstad kommun som säger ja, och då bara på gymnasienivå.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem