Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Topplista och ranking 2021

Djurvänlig kommun-rankingen toppas 2021 av Askersunds kommun, tätt följt av Oxelösund och Hässleholm.

På mobilen syns grafiken bäst i landskapsläge. Svårt att se detaljer i bilden nedan? Klicka här

Filterfunktionerna finns för att du ska kunna hitta trender i statistiken utifrån vad som är intressant för just dig. Kanske vill du jämföra kommunerna inom ett visst län, eller se hur din kommun står sig i förhållande till några andra? Eller kanske vill du titta på skillnader mellan storstäder och landsbygd? Klicka först ur rutan "All" i filtrets rullist, och klicka sedan i ett eller flera val i samma lista. Du kan också sortera rankinglistan efter kommun istället för placering för att enkelt hitta en viss kommun där.

Samtliga av de tre kommunerna på prispallen har kommit långt i sina satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat som serveras. Alla tre har politiska beslut att servera enbart vegetariskt flera dagar i veckan, och de erbjuder alla vegetariska rätter varje dag även på förskolenivå.

Vinnaren Askersund går steget längre än övriga när det gäller att använda växtbaserade produkter i matlagningen, och satsar också på att göra en större andel av de vegetariska rätterna helt växtbaserade. För att komma ännu närmare full pott skulle Askersund kunna satsa på att anta ett mätbart och tidsbundet mål för att minska serveringen av kött ytterligare, och vässa nivån på djurskyddskraven vid upphandling ännu ett steg.

Oxelösund har eventuellt några lätta poäng att plocka hem till nästa år enbart genom att tills dess även svara på den mindre av de två delenkäterna.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem