Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurvänlig kommun 2022

Djurens Rätt presenterar den årliga rankingen Djurvänlig kommun för fjärde året i rad. I årets topplista finns störst representation från kommuner i Skåne och Södermanlands län. Gnesta hamnar högst upp och utses därmed som vinnare i årets ranking, där kommunens satsningar på växtbaserad mat har störst betydelse och inverkan.

Mer information om resultatet och om hur kommunerna utvecklat sig sedan tidigare år hittar du längre ned på sidan och under de olika flikarna.

Vinnare av 2022 års Djurvänlig kommun är Gnesta kommun, med 149,5 poäng av 205,5 möjliga. Gnesta har seglat upp i topp från plats 49 år 2020 och uteblivet deltagande 2021. Utöver vinnaren Gnesta är även andrapristagaren Vellinge kommun en nykomling i toppen, bara 3,5 poäng efter vinnaren. På tredje plats hittar vi Oxelösund, som tappat en placering från förra året.

På tio i topp-listan känner vi dessutom igen Burlöv och där återfinns även de tidigare vinnarkommunera Södertälje (2019) och Malmö (2020). Strängnäs, Järfälla, Sandviken, Helsingborg  och Nyköping, som hamnar på en delad tiondeplats tillsammans med Malmö, är alla nya på topp tio.

Årets topplista är en blandning av olika kommuntyper, med stark tonvikt på södra Sverige och i synnerhet på Sörmland och Skåne. Sandviken är i år den enda norrlandskommunen i toppen, efter att Haparanda som legat starkt tidigare uteblivit med svar i år. 

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem