Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/politisk_paverkan/djurvanlig_kommun/djurvanlig_kommun_2
Resultat

Djurvänlig kommun 2022

Djurens Rätt presenterar den årliga rankingen Djurvänlig kommun för fjärde året i rad. I årets topplista finns störst representation från kommuner i Skåne och Södermanlands län. Gnesta hamnar högst upp och utses därmed som vinnare i årets ranking, där kommunens satsningar på växtbaserad mat har störst betydelse och inverkan.

Resultat 2022

Vinnare av 2022 års Djurvänlig kommun är Gnesta kommun, med 149,5 poäng av 205,5 möjliga. Gnesta har seglat upp i topp från plats 49 år 2020 och uteblivet deltagande 2021. Utöver vinnaren Gnesta är även andrapristagaren Vellinge kommun en nykomling i toppen, bara 3,5 poäng efter vinnaren. På tredje plats hittar vi Oxelösund, som tappat en placering från förra året.

På tio i topp-listan känner vi dessutom igen Burlöv och där återfinns även de tidigare vinnarkommunera Södertälje (2019) och Malmö (2020). Strängnäs, Järfälla, Sandviken, Helsingborg  och Nyköping, som hamnar på en delad tiondeplats tillsammans med Malmö, är alla nya på topp tio.

Över 80 procent av kommunerna har genomfört åtgärder för att utöka andelen växtbaserad mat som serveras. Den vanligaste åtgärden är att minska andelen kött i befintliga rätter, vilket 72 procent av kommunerna angett att de gjort under året. Att utöka antalet vegetariska dagar var den näst vanligaste åtgärden, vilket återspeglas i att andelen kommuner som har vegetariska dagar varje vecka har ökat kraftigt sedan förra året.

Fakta Djurvänlig kommun

  • Undersökningen genomfördes under perioden november 2021 till februari 2022.
  • Kommunerna ombads svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna och en handfull frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Svaren poängsätts sedan och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner. Störst vikt vid poängsättningen ligger på frågor som påverkar störst antal djur, nämligen minskningar i andelen animalier i skolmaten samt vilka djurskyddskrav som ställs vid upphandlingar.
  • Kartläggningen genomförs för fjärde året i rad.
  • 174 av landets 290 kommuner har deltagit i årets undersökning.