Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Framgång: 1,7 miljoner EU-medborgare kräver förbud mot päls

Det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe har nu avslutats, mer än två månader tidigare än planerat. Detta tack vare att ett rekordstort antal underskrifter redan samlats in från EU-medborgare.

På mindre än tio månader har fler än 1,7 miljoner personer skrivit under för ett EU-förbud mot pälsdjursuppfödning och handel med pälsprodukter. Djurens Rätt har drivit initiativet i Sverige och har samlat in nära 100 000 av underskrifterna. 

Det känns helt fantastiskt att engagemanget är så stort, såväl i Sverige som i övriga Europa. Nu finns chansen för ett historiskt beslut som skulle hjälpa miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Medborgarinitiativet Fur Free Europe lanserades i maj 2022 och bakom initiativet står Djurens Rätt tillsammans med över 80 andra organisationer i Europa. Målet är att få ett förbud mot pälsdjursfarmning och handel med pälsprodukter i hela EU. För att initiativet ska gå vidare i den politiska processen krävs minst 1 miljon validerade namnunderskrifter, något som redan har säkerställts med den goda marginalen på 1,7 miljoner namn. 

– 1,7 miljoner EU-medborgare har sagt sitt. Nu är det dags att pälsdjursfarmerna en gång för alla förpassas till historieböckerna där de hör hemma. Jag ser fram emot att förslaget tas vidare och har goda förhoppningar om att Europaparlamentet ställer sig bakom det, avslutar Camilla Bergvall.

Det här händer nu

Nästa steg i processen är att alla namnunderskrifter ska valideras. Därefter kan initiativet presenteras i en offentlig utfrågning i Europaparlamentet varpå EU-kommissionen inom sex månader ska avgöra om de kommer lägga fram ett lagförslag utifrån initiativet. 

Djurens Rätt har länge arbetat för en fullständig avveckling av pälsindustrin och detta är ett viktigt steg för att det ska bli verklighet.
 

Nu behöver vi se till att den politiska processen drivs hela vägen in i mål. Stöd gärna vårt arbete för pälsdjuren med en valfri gåva. 

Varför förbjuda pälsdjurfarmning och pälsprodukter? 

Oetiskt

Att hålla djur i små burar och döda dem enbart, eller huvudsakligen, för deras päls är oetiskt. Pälsdjursuppfödning är oetiskt oavsett var den förekommer, och därför kräver vi också ett förbud mot försäljning av produkter från pälsfarmer. 

Otryggt

Pälsfarmer utgör en risk för djurs och människors hälsa. Under covid-19-pandemin drabbades hundratals minkfarmer av coronavirusutbrott, och nya varianter av SARS-CoV-2-viruset visade sig ha överförts till människor från djur.

Ohållbart

Pälsdjursuppfödning har en betydande miljöpåverkan och utgör ett allvarligt hot mot den inhemska biologiska mångfalden. Den amerikanska minken är nu utbredd i hela EU, efter att ha rymt från pälsfarmer, och har orsakat betydande negativa effekter på det inhemska europeiska djurlivet. Bearbetning och färgning av päls innebär också användning av giftiga kemikalier. 

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem