Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån
Fyrverkerier och smällare skadar djur

Fyrverkerier skadar djur

Under nyårshelgen kommer många hundar och andra djur att fara enormt illa av fyrverkerier och smällare. Djurens Rätt har under lång tid krävt att fyrverkerier och smällare som kan skada djur ska förbjudas, men än har vi inte nått dit.

Det finns saker att göra för att vi ska få till ett sådant förbud. Det finns också saker man kan göra för att underlätta för de djur som påverkas negativt av ljudet från fyrverkerierna och smällare.

Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Förbudet efterlevs inte alltid. Det förekommer troligtvis både illegal försäljning av smällare och hemmatillverkning av sådana. Det är också, enligt samma lag, förbjudet att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga. Enligt lagen är det fullt jämförbart med att langa alkohol till personer under 18 år.

Djurens Rätt vill att den nuvarande lagstiftningen utvidgas så att det blir förbjudet att sälja fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser.

Detta kan du göra

  • Kontakta din kommun och be dem upphöra med, eller begränsa, fyrverkerier, både kommunala och för privatpersoner.
  • Kontakta din polismyndighet och fråga hur de arbetar för att kontrollera så att inte smällare säljs och så att inte fyrverkeripjäser säljs till minderåriga. Polisanmäl försäljning som du misstänker strider mot gällande lagstiftning.
  • Kontakta butiker och handlare som brukar sälja fyrverkerier och be dem ta bort sin försäljning. I allt större utsträckning har många handlare valt att sluta sälja dessa produkter. Fler butiker tillkommer för varje år. Du som konsument kan påverka!

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem