Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån
Fyrverkerier och smällare skadar djur

Fyrverkerier skadar djur

Under nyårshelgen kommer många hundar och andra djur att fara enormt illa av fyrverkerier och smällare. Djurens Rätt har under lång tid krävt att fyrverkerier och smällare som kan skada djur ska förbjudas, men än har vi inte nått dit.

Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Och den 1 juni 2019 infördes nya regler för fyrverkerier i Sverige som stoppar försäljningen av de vanligaste raketerna till privatpersoner utan tillstånd.

Med förbuden efterlevs inte och det förekommer troligtvis både illegal försäljning av smällare och hemmatillverkning av sådana.

Djurens Rätt vill att den nuvarande lagstiftningen utvidgas så att det införs ett totalförbud mot att sälja fyrverkerier till privatpersoner.

Detta kan du göra

  • Kontakta din kommun och be dem upphöra med och begränsa fyrverkerier på alla sätt de kan
  • Kontakta butiker och handlare som brukar sälja fyrverkerier, fråga hur de säkerställer att de nya reglerna efterlevs
  • Informera din omgivning om att fyrverkerier och smällare skadar och skrämmer djur

Så hjälper du din hund på nyårsafton

Så länge fyrverkerier fortfarande används så måste vi som har djur tyvärr fortfarande anpassa oss efter det. Djurens Rätts rekommenderar att du ska gå långa promenader med hunden dagarna innan och aktivera den inomhus så att hunden är fysiskt och mentalt trött när nyårsnatten väl kommer. Här har vi samlat fler tips och råd

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem