Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Guldråttan

Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm, vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan 2018.

Sedan 1987 delar Djurens Rätt ut utmärkelsen Guldråttan. Utmärkelsen tilldelas någon eller några som har gjort en exceptionell insats för djuren under året.

Djurens Rätt årliga utmärkelse heter numera Elna Tenow-priset, och Guldråttan delas inte längre ut. Tidigare vinnare av Guldråttan hittar du nedan.

Guldråttan genom tiderna

2018: Globala gymnasiet i Stockholm
Årets Guldråtta är vardagshjältar i ordets rätta bemärkelse. Från nomineringen: "Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala gymnasiet är en stor källa till inspiration för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik."

2017: Therése Lindgren
Thérese Lindgren är youtubern som lyfter ämnen som djurrätt och veganism till hundratusentals följare. Från nomineringen: "Med ett personligt och tillgängligt språk ger Therése Lindgren sin röst till djuren och inspirerar många andra att göra detsamma. Under året har Therése tillsammans med sina följare verkligen visat det är tillsammans som vi alla gör skillnad för djuren."

2016: Gotlands Djurfristad
För arbetet med att ta emot och omplacera avlivningshotade, vanvårdade och övergivna lantbruksdjur. Från nomineringen: "Med ett brinnande engagemang och hårt arbete har djurfristaden och dess medarbetare förmedlat budskapet om djurs rätt till sina egna liv. Gotlands Djurfristad bedriver djurrätt i praktiken och gör en stor insats för att lyfta lantbruksdjuren som de individer de är."

2o15: Oatly
För att Oatly i början av året klädde det havrebaserade företaget Oatly sina förpackningar i en ny kostym. Förpackningarna ropar numera "Wow no cow" och "It's like milk but made for humans" från hyllorna i butikerna. Deras nya djärva marknadsföring retade mjölkbranschen som lämnade in en stämningsansökan där de krävde två miljoner i vite. Oatly svarade med att orädda fortsätta att uppmuntra konsumenterna att välja djurvänligt.

2014: Gärdets djurklinik
För deras initiativ till att ge gratis vård till hemlösas djur. Initiativet kom till i samarbete med Svenska Djurskyddsföreningen, Hundstallet - Svenska Hundskyddsföreningen och Stockholms stadsmission.

2o13: Way Out West
För att festivalarrangörerna valde att endast servera vegetarisk mat till besökare, artister och personal under festivalen. De har i handling visat hur köttkonsumtionen kan minska, och har på ett praktiskt sätt ifrågasatt normen om kött som det normala.

2012: Pelle Strindlund
För att ha synliggjort sambanden mellan hur människoslaveriet en gång försvarades och människors förtryck av djur idag upprätthålls. Boken Jordens Herrar kom 2011 och har med sitt lågmälda men sakliga tilltal fungerat som inspirationsskälla och väckarklocka för många människor.

2011: Carin Götblad och djurpoliserna
För deras pionjärarbete med att införa djurpoliser i Stockholm. Med länspolismästare Carin Götblads länsgemensamma satsning visar de i handling att de tar brott mot djur på allvar och deras satsning höjer statusen för de djur som utsätts för brott.

2010: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen lyckats få allmänheten medveten om grisarnas situation på de svenska gårdarna, och de systemfel som är inbyggt i uppfödning av grisar. Deras arbete raserade delar av den falska fasad av "världens bästa djurskydd" som så starkt omsluter svensk djuruppfödning.

2009: Astrid och aporna och Goodstore
De är de första två helvegetariska livsmedelbutikerna i Sverige visar för de svenska konsumenterna att det finns en uppsjö av alternativa produkter till de annars konventionella djurutnyttjande produkterna och att det därför som konsument går att behålla sina matvanor och sin livsstil utan att utnyttja djur.

2008: Katarina Lingehag-Ekholm
Förman för akvariet i Malmö stad, ägare av gutefår och ledamot i den grupp som bestämmer vad ett Krav-lantbruk är. Katarina har betytt mycket för att mulesing har uppmärksammats i media, och ökat kännedomen om under vilka omständigheter merinoullen framställts.

2007: Nima Daryamadj
Frilansjournalist, krönikör, grafisk formgivare, föreläsare och debattör. Han är känd för den breda allmänheten först som vass krönikör på Stockholm City och sedan 2006 på Aftonbladet. Han skriver om brännbara ämnen som djurrätt, religion, mat och miljö. Motiveringen för priset är följande: "Med träffande och ofta humoristiska krönikor blottlägger Nima det ihåliga försvaret av djurutnyttjandet. Knappast någon av Aftonbladets eller Stockholm Citys läsare har kunnat undgå kärnbudskapet: vad du lägger på tallriken är en fråga om liv och död - och ditt val gör skillnad. Djuren behöver fler försvarare som Nima!"

2006: Theresia Ek
Djurens Rätts årliga hederspris Guldråttan gick 2006 till 104-åriga Theresia Ek, som har varit vegetarian i över hundra år. Motivering löd: "Theresia Ek har i över hundra år visat den största hänsyn man personligen kan visa genom att inte äta djur. Genom sitt exempel har hon inte bara skonat ett stort antal djur från slaktdöden, hon har även i högsta grad verkat för att upplysa sina medmänniskor om fördelarna med en vegetarisk livsstil."

2005: Karina Burlin
Länsveterinär i Stockholm. Hon har fattat ett för Sverige unikt och progressivt beslut om att belägga en cirkus med djurförbud efter en längre tids missförhållanden. Hon har med detta visat en vilja att ta djurens situation på allvar som borde bli vägledande även för andra personer med ansvar för djurskyddsfrågor.

2004: Tranås kommun
För beslutet att inte upplåta kommunal mark till cirkusar.

2003: Ray Greek
Generalsekreterare för den ideella organisationen; Americans for Medical Advancement. Greek fick Guldråttan för sitt arbete med att på vetenskapsteoretiskt grund kritisera användningen av djurförsök.

2002: Gabrielle Meurer
Besiktningsveterinär som fick priset för att ha dokumenterat djurs förhållanden på sex olika slakterier. Hennes filmmaterial visades i TV4:s Kalla Fakta.

2001: Barbro Björklund
Överveterinär på Livsmedelsverket, för sitt civilkurage vid avslöjande av missförhållanden på ett slakteri i Bollnäs. Även elevråden vid Blackebergs och Kärrtorps gymnasium som anordnade vegetariska veckor på respektive skola fick pris.

2000: Elisabeth Gustavsson och Kerstin Petersson
För mer än en 25-årig verksamhet i kampen för djurens rättigheter.

1999: Birger Schlaug, Linda Klang och Ulrika Sandén
Birger har under lång tid lyft fram djurfrågorna i sitt arbete som språkrör för Miljöpartiet de gröna. Linda Klang och Ulrika Sandén är två representanter för Miljöpartiet som under de senaste åren varit ledande i arbetet för att få till stånd en djurförsöksetisk prövning värd namnet. Trots mycket hårt motstånd samt trakasserier har båda valt att stanna kvar i nämnderna och slåss för djurens sak.

1998: Refused och Lena Hammarberg
Musikgruppen Refused fick ungdomar att vakna upp, inse och engagera sig för djurens rättigheter. Lena Hammarberg fick priset för att genom sin yrkesutövning inom Kiruna kommuns skolbespisning givit eleverna möjlighet att äta vegetariskt.

1997: Mark Rissi och Manfred Karremann
För att de på ett bra sätt har dokumenterat djurens situation.

1996: Margaretha Winberg
Tidigare jordbruksminister. Inger Sandström som stöttat barn och ungdomars idéer där de säger nej till våld, droger och därigenom också utnyttjandet av djur fick ett hederspris.

1995: Mirjam Håkansson
Djurskyddsinspektör i Enköping som berättade om olika fall av vanskötsel och visade bilder genom TV-programmet Norra Magasinet.

1994: Mark Collins, Lennart Lindberg, Majvi Månsson och Leif Ormsgaard
Försöksveterinär Mark Collins, Göteborgs Universitet och djurhuschef Lennart Lindberg var pådrivande när det gäller att släppa kaniner ut ur burarna. Majvi Månssom fick priset för att bl.a. ha tagit initiativ till att förbättra förhållande för kaniner som utnyttjas i försök och för att ha medverkat till utvecklandet av en metabolismbur som är bättre för råttor. Leif Ormsgaard får priset för sina insatser på Primatlaboratoriet.

1993: Astrid Lindgren och Kristina Forslund
Som fört fram djurens talan genom att skriva boken "Min ko vill ha roligt".

1992: Norra Magasinet
Ett tv-program som "skiljer sig från nästan all annan journalistik om djur genom att de på ett kompetent och hederligt sätt behandlat djur i samband med slakt både utomlands och i Sverige".

1991: Martin Olsson
Riksdagsman (c) som drivit frågan om kosmetikamärkning i riksdagen.

1990: Mats Hellström
Jordbruksminister som kämpat för att genomföra djurskyddslagen.

1989: Allan Johansson och Mats Lindahl
Allan Johansson, generaldirektör för lantbruksstyrelsen, fick priset för att han har insett att djurskyddsintressena måste ges ett reellt inflytande på beslut som rör djurens väl och ve. Lindahl, miljö- och hälsoskyddschef i Mörbylånga på Öland, fick priset för att han inte låtit sig förskräckas av andra myndigheters "överprövningar" och hävdat lokala myndigheters rätt att förhindra djurplågeri.

1988: Kim Erlandson
Utvidgade sin spalt om husdjur i Aftonbladet till att även omfatta försöksdjuren.

1987: Ingvar Johannesson
Djurskyddsinspektör från Göteborg, som var mycket aktiv med tillsynen av försöksdjur och djurförsök i Göteborg.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem