Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Så hjälper du din hund på nyårsafton

Hur hjälper jag min egen hund/katt?
Foto: Sundays Photography/Shutterstock

Så länge fyrverkerier fortfarande används så måste vi som lever med djur fortfarande anpassa oss efter det. Ett bra utgångstips är att gå långa promenader dagarna innan och att aktivera hunden inomhus, så att hunden är fysiskt och mentalt trött när nyårsnatten väl kommer. Här har vi samlat fler tips och råd.

Fem konkreta tips för att skapa en tryggare nyårsafton

  • När det smäller utomhus är det viktigt att hunden har en trygg plats, gärna ljuddämpad och mörklagd. Förbered genom att skapa ett mysigt krypin för hunden i ett lämpligt rum utan fönster eller ljus- och ljudisolera med hjälp av tjocka gardiner. Placera sedan hundens vanliga bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton. Låt den till exempel vila i rummet med ett gott ben efter promenaderna när den är nöjd, trött och känner sig trygg.

  • Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men ha inte hunden lös under dagarna kring nyår. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden av någon anledning skulle komma lös och rymma i ren förskräckelse.

  • Under själva tolvslaget höjer du volymen på musiken för att maskera ljuden från fyrverkerierna. Sätt dig bredvid hunden, klappa och prata lugnande med den. Att vara ensam och rädd är nämligen ingen bra kombination. Ta aldrig med hunden ut runt tolvslaget.
    Källa: Agria

Ytterligare läsning och fler tips

Om det är möjligt att undvika att utsätta hunden för sådant hunden är rädd för är det en fördel. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när du utsätter hunden för det om du inte gjort det i kontrollerade former med hjälp av ljudinspelningar på låg nivå. Det har i stället en tendens att öka rädslan och hunden kan på sikt bli rädd för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att hundar som reagerar på fyrverkerier också blir rädda för åska, dörrar som smäller och så vidare.

Lämna aldrig djur ensamma på nyårsaftonen. Om din hund blir rädd ska du finnas till hands för den, du är dess trygghet i livet. Stötta den med mjuk beröring eller distrahera den med ett gott tuggben. Du riskerar inte att belöna rädslan. Om du däremot själv är rädd för smällarna känner hunden av det, så då kan det vara bra att be någon annan ta ansvar för hundens trygghet.

Försök agera som vanligt och låt hunden gärna hålla på med sådana övningar hunden kan och tycker är roliga, både under dagen men också när det smäller som mest. Släng till exempel ut gott godis i rummen och låt hunden söka. Det är lugnande i sig att äta och tugga men det ska vara något hunden tycker är riktigt gott.

Du kan pröva med öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud men det bör du ha vant hunden vid tidigare. Sätt på låg avledande musik på radion och häng ett skynke för fönstret den aktuella kvällen. Hunden hör och ser igenom, men det kan dämpa reaktionen lite. 

Lugnande hjälpmedel

Det finns lugnande hjälpmedel som syntetiskt framställda feromoner som kan hjälpa din hund eller katt. Feromoner är artspecifika. De finns i halsband, spray och doftspridare som ansluts till eluttag. Adaptil för hund och Feliway för katt.  Bach Blomessenser uppges av djurägare ha effekt på vissa djur. Bach har "relax" till djur i form av droppar eller i spray som ska ge ett naturligt och lugnande känslotillstånd i en stressad miljö.

Nu finns också bodywrap och thundershirt som ger ett mjukt, konstant tryck som har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska (samspelet mellan sinnesintryck och motorik) och det proprioceptiva systemet (att veta var en har sina ben utan att behöva titta på dem = egenrörelsesinnet). Bodywrap är en särskild lindning runt hunden som ger ett tryck medan thundershirt är en typ av väst som du sätter på hunden. Båda ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och sägs ha en lugnande effekt.

Vissa av dessa kan kombineras. Om du har djur med stora problem så kan även veterinär skriva ut läkemedelsklassade lugnande medel. 

Om hunden hamnar i chock

Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita, tag omedelbart kontakt med en veterinär. Titta redan i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.

Även andra djur kan bli rädda

Vissa av tipsen ovan gäller även katter. Det är viktigt att se till att din katt är inomhus under dygnen före och under nyårsaftonen. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur kan bli rädda. Det gäller kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem