Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Så hjälper du din hund på nyårsafton

Hur hjälper jag min egen hund/katt?
Foto: Sundays Photography/Shutterstock

Djurens Rätts rekommendation så här nära det nya året är att du ska gå långa promenader med hunden dagarna innan så att hunden är fysiskt trött när kvällen kommer.

Läs också Hundpsykologen: så skyddar du din hund under nyårsfyrverkerierna och Svårt förbereda hunden för nyårsraketerna

Hunden behöver också mycket mental stimulans dagarna innan så att hunden också är "trött" i huvudet och då mindre benägen att reagera på sådant hunden är rädd för. Aktivera hunden trött genom att träna nya kravlösa övningar där hunden får tänka för att förstå målet. Om det är möjligt att undvika att utsätta hunden för sådant hundenär rädd för är det en fördel. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när man utsätter hunden för det. Det har i stället en tendens att öka rädslan och hunden kan på sikt bli rädd för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att hundar som reagerar på smällare också blir rädda för åska, dörrar som smäller och så vidare.

Självklart ska aldrig djur lämnas ensamma på nyårsaftonen. Man kan pröva med öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud men det bör man ha vant hunden vid tidigare. Sätt på låg avledande musik på radion och häng ett skynke för fönstret den aktuella kvällen. Hunden hör igenom och ser igenom men det kan dämpa reaktionen lite. Trösta inte en hund som är orolig. Ditt beteende påverkar hunden och ditt tröstande tonfall kan uppfattas som att faran är större än vad den egentligen är.

Försök agera som vanligt och låt hunden gärna hålla på med sådana övningar hunden kan och tycker är roliga, både under dagen men också när det smäller som mest. Släng till exempel ut gott godis i rummen och låt hunden söka. Det är lugnande i sig att äta och tugga men det ska vara något hunden tycker är riktigt gott.

Det finns lugnande hjälpmedel som syntetiskt framställda feromoner som kan hjälpa din hund eller katt. Feromoner är artspecifika. De finns i halsband, spray och doftspridare som ansluts till eluttag. Adaptil för hund och Feliway för katt. Zylkène är ett så kallat kosttillskott som framställs av komjölk och har visat sig ha en lugnande effekt på många djur. De finns till hund och katt i kapslar och i pulverform till häst. Bach Blomessenser uppges av djurägare ha effekt på vissa djur. Bach har "relax" till djur i form av droppar eller i spray som ska ge ett naturligt och lugnande känslotillstånd i en stressad miljö.

Nu finns också bodywrap och thundershirt som ger ett mjukt, konstant tryck som har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska (samspelet mellan sinnesintryck och motorik) och det proprioceptiva systemet (att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem = egenrörelsesinnet). Bodywrap är en särskild lindning runt hunden som ger ett tryck. Thundershirt är en typ av väst som man sätter på hunden. Båda ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och har en lugnande effekt.

Vissa av detta ovan nämnt kan kombineras. Zylkène och feromoner kan ges i kombination. Även thundershirten kan användas med dessa receptfria medel.

Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita, tag omedelbart kontakt med en veterinär. Titta redan i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.

Vissa av tipsen ovan gäller även katter. Det är viktigt att se till att din katt är inomhus under dygnen före och under nyårsaftonen. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur kan bli rädda. Det gäller kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem