Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

FAQ - vanliga frågor

Vilka kriterier måste produkterna uppfylla för att få märkningen? 

Produkterna som företaget vill märka måste vara 100 procent veganska, vilket innebär att de inte får innehålla några animaliska ingredienser eller tillsatser. Inga djurförsök får heller förekomma i framställningen av de märkta produkterna. 

Vilka företag kan ansöka om märkning?

Alla företag kan ansöka om märkning. Företaget behöver inte vara helt veganskt eftersom märkningen gäller per produkt.

Hur sker kontroller?

Samtliga företag måste lämna in underlag för alla produkter de önskar märka, och Djurens Rätt granskar sedan innehållet. Kosmetikaföretag lämnar även dokumentation som intygar att djurförsök inte förekommer i något led, samt genomgår en revision av en tredje part som kontrollerar att företaget lever upp till kraven för I’M VEGAN. Företagsbesök och stickprov kan förekomma både för livsmedel, kosmetika och hygienprodukter.

Vad kostar det att märka sina produkter med I’M VEGAN? 

Priset för att ansluta sig baseras på företagets årliga omsättning. Det är en fast summa oavsett hur många produkter som ansluts eller säljs. Företaget faktureras en gång per år. För prisuppgift kontakta [email protected]

Vad gäller för “spår av” animaliska livsmedel?

Produkter som är veganska i övrigt men kan innehålla “spår av” icke-veganska produkter, så som ägg och mjölk, kan godkännas för I’M VEGAN-märkning. Detta eftersom ingrediensen i fråga inte är aktivt tillsatt utan endast förekommer på samma produktionsanläggning som de veganska produkterna tillverkas på. “Spår av” är relevant för de som är allergiska för ett visst livsmedel.

Funkar märkningen internationellt?

I’M VEGAN-märkningen fungerar utmärkt att använda utanför Sverige. Loggans utformning är tydlig även för icke-svenskspråkiga konsumenter och på den internationella marknaden. Flera företag som är anslutna till I’M VEGAN idag säljer sina produkter utanför Sverige. 

Här hittar du I’M VEGANs engelska webbsida.

Vilka är Djurens Rätt?

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation och grundades år 1882. Idag har organisationen omkring 50 000 medlemmar som vill förbättra livet för djuren. Djurens Rätt är partipolitiskt obundna och beroende av frivilligt stöd från medlemmar och gåvogivare. Tack vare vår starka närvaro i sociala medier når vi effektivt ut med våra aktuella frågor.

Djurens Rätt i sociala medier:

  • Facebook: över 470 000 följare
  • Instagram: över 100 000 följare
  • Twitter: över 8 000 följare
  • Välj Vego - Djurens Rätts konsumentkanal med fokus på produkttips, över 30 000 följare på instagram

Ansökan

Vill du märka dina produkter med I’M VEGAN? Kontakta oss så berättar vi mer!
[email protected].

 

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem