Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån
Linas Matkasse-låda med en modifierad logotyp med blod samt bredvid ligger en död kyckling.

Linas Matkasse - sluta med turbokycklingar!

Linas Matkasse är Sveriges största matkasseföretag. De säger att hållbarhet är viktigt, men de fortsätter att fylla sina matkassar med turbokycklingar. Så kallade turbokycklingar hålls trångt, föds upp snabbt och har inte möjlighet att leva ett naturligt kycklingliv. Vi uppmanar Linas Matkasse att ta större ansvar genom att börja jobba med European Chicken Commitment!

Det här kan du göra

Linas Matkasse har i flera veckor vägrat ta ansvar för kycklingarna. Nu vädjar vi direkt till Linas Matkasses grundare Lina Gebäck att sluta med turbokycklingar. Skriv under vårt upprop nedan så skickas ett mail till Lina och övriga ledningen på Linas Matkasse. 

Just nu har 565 mail skickats.

Foto: Linas Matkasse/montage.

Dina kontaktuppgifter sparas i enligt med dataskyddsförordningen, vilket innebär att vi garanterar att dina uppgifter skyddas och inte lämnas ut till någon annan. Läs mer i vår integritetspolicy.

Linas är sämst bland matkassarna

Sveriges största matkasseföretag Linas Matkasse blev nyligen bottenrankade i Djurens Rätts rapport om de olika matkassarnas djurvälfärd för kycklingar. Matkassarna Matkomfort, Hello Fresh, Marley Spoon, Veckansmiddag och Årstiderna har redan bestämt sig för att ta mer ansvar för kycklingarna genom att jobba med European Chicken Commitment. 

ECC är välfärdskriterier för kycklingar

European Chicken Commitment (ECC) är ett sätt att ställa nya minimikrav för de djur som är flest och som har det allra sämst, kycklingarna. Genom att företag tar med dessa kriterier i sina inköp säger de exempelvis NEJ till turbokycklingar som växer så pass snabbt att de får ont i kroppen och JA till mer plats i stallarna och utökade möjligheter till naturligt beteende. I länder där djurvälfärd är extra viktigt för konsumenter finns även utevistelse med som ett krav.

Se den fullständiga listan på kraven för ECC här nedan. Bredvid är en jämförelse med den kyckling Linas Matkasse använder, från Svensk Fågel.

Tabell över skillnader mellan ECC och Svensk fågel.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem