Fördjupningsmaterial om djurförsök
Här hittar du fördjupningsmaterial kring djurförsök som till exempel rapporter, lagar och undersökningar.
Andra sidor hos Djurens Rätt
- Icke djurtestat - Kosmetika, hygien- och rengöringsprodukter som inte är testade på djur.
- Försök inte med mig - Kampanjsida för att minska djurförsöken
- Förmåga till lidande hos ryggradslösa djur - Fördjupningsartikel
Djurens Rätts rapporter
- Strategier för utfasning av djurförsöken (2022).
- Naturligt beteende – Verkligheten kolliderar med djurens behov (2010). Kapitel 8 handlar om möss och råttor, som i stor omfattning utnyttjas i djurförsök. Kapitel 11 handlar om kaniner och återfinns även här.
- Etisk prövning - Nästan alla djurförsök godkänns (2009).
- Under ytan – En rapport om fiskar och fiskindustrin (2008). Kapitel 7 handlar om användning av fiskar i djurförsök.
Alternativ till djurförsök
- Stiftelsen Forska Utan Djurförsök är en forskningsstiftelse som arbetar för att djurförsök ska ersättas. Arbetet bedrivs dels genom att stödja forskning och dels genom utbildning, information och politisk påverkan.
- Sveriges 3R-center är ett nationellt kompetenscenter för att samordna och främja tillämpningen av alternativa metoder till djurförsök enligt 3R. På deras webb finns information bland annat om 3R, om djurskyddsorgan, nyheter om 3R (med möjlighet att prenumerera på sådana nyheter), länkar till EU-organisationer, 3R-organisationer och flera andra.
- Europeiska Unionens Referenslaboratorium för alternativ till djurförsök (EURL-ECVAM) validerar framtagna alternativa metoder till djurförsök. EURL-ECVAM främjar också utveckling och spridning av alternativa metoder och tillvägagångssätt, deras tillämpning inom industrin och deras godkännande av tillsynsmyndigheter. EURL-ECVAM är en organisation inom EU.
- European Union Networks of Laboratories for Validation of Alternative Methods (EU-NETVAL) uppdrag är att stödja EURL-ECVAM i deras arbete med att validera alternativa metoder till djurförsök. Det är ett nätverk för laboratorier i EU.
Djurskyddslagstiftning
- Djurskyddslag (2018:1192)
- Djurskyddsförordning (2019:66)
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur (SJVFS 2019:9)
EU-lagstiftning
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/61/EU av den 22 september 2010 om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Direktivet är inarbetat i den svenska djurskyddslagstiftningen. Direktivet ska tillämpas sedan januari 2013. Det tidigare direktivet är från 1986. Det grundlade reglerna för djurförsök i medlemsländerna och innebar också att statistikföring över djurförsök skulle ske. Definitionen för djurförsök är dock snävare än den svenska, vilket innebär att alla djur som används i djurförsök inte räknas med i statistiken. Enligt EU:s definition är det djurförsök då djur utsätts för någon form av ingrepp i forskningssyfte. Med ingrepp menar man injektion, operativt ingrepp eller annat som kan orsaka smärta, lidande, ångest eller bestående skada. Enligt den svenska djurskyddslagen är det syftet med att använda djur som är avgörande för om det definieras som djurförsök, inte om eller vilket lidande det orsakar.
- REACH. Europaparlamentets och rådets förordning nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier. Enligt REACH måste producenterna kunna dokumentera egenskaper hos de substanser de tillverkar, vilket kan leda till fler djurtester. Kemikalier som faller in under lagstiftningen ska godkännas av kemikaliemyndigheten, European Chemicals Agency. Om tillräckliga data inte föreligger för bedömning av hälsorisker för människor kan djurförsök utföras. Det är obligatoriskt för alla företag att offentliggöra alla studier på kemikalien ifråga som har utförts eller det underlag som företaget har för sin bedömning av ämnets egenskaper. Djurförsök får inte upprepas av olika företag för samma ämne. För kemikalier i större volymer krävs ett godkännande av kemikaliemyndigheten innan experimentet startar. Under 45 dagar är ansökan offentlig och vem som helst kan yttra sig om förslaget och föreslå alternativ. REACH förordar användning av alternativa metoder om sådana testmetoder finns.
- Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 av den 30 november 2209 om kosmetiska produkter.
Jordbruksverket
På Jordbruksverkets webb, underrubrik "Djur - Försöksdjur", finns information om bland annat definitioner för djurförsök, vilka tillstånd som krävs, om djurförsöksetisk prövning, statistik över antalet använda djur i försök åren 2006-2012, 2014-2018 och länkar till lagstiftning.
Numera publiceras statistik över antalet djur som används i djurförsök i EU även i EU:s databas ALURES.
Offentliga utredningar
- Uppdrag om alternativa metoder till djurförsök. Redovisning från Statens jordbruksverk, Sveriges lantbruksuniversitet – Nationellt centrum för djurvälfärd och Vetenskapsrådet. Rapport 2013:08.
- Ny djurskyddslag. SOU 2011:75
- Genomförande av EU:s direktiv om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Ds 2011:12, Näringsdepartementet.
- Etiskt godkännande av djurförsök – nya former för överprövning. SOU 2007:57
- Etisk prövning av djurförsök, genteknik och bioteknik på djur, slutbetänkande. SOU 2003:107
- Etisk prövning av djurförsök, delbetänkande. SOU 2002:86
- Från en art till en annan – transplantation från djur till människa. SOU 1999:120
- Djurförsök. SOU 1998:75
JO-beslut
Justitieombudsmannen (JO). Tillämpning av förvaltningslagens regler om jäv; kritik mot tre djurförsöksetiska nämnder, diarienummer 5192-2009, beslut 2010-10-19.
Beslutet i korthet: "Vid handläggningen i tre djurförsöksetiska nämnder har ledamöter i varierande grad tillåtits delta även när de är jäviga. Detta strider mot förvaltningslagen. Nämnderna har därför kritiserats. I anledning av vissa argument som anförts till stöd för de rutiner som tillämpats framhålls i beslutet att jävsreglerna inte kan sättas åt sidan med åberopande av effektivitetsskäl".