Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/foretag/rapporter/semesterrapport_banner
30 May 2023

Inför sommaren - Djurens Rätt släpper en semesterguide

Lagom till sommaren släpper Djurens Rätt en semesterguide som granskar några av Sveriges största rese- och hotellföretag utifrån deras arbete med djurvälfärd. Guiden är den största i sitt slag och fokuserar på tre utvalda områden där företag kan och bör ställa högre krav för djuren. Djurens Rätts granskning visar att välkända aktörer som SJ och Scandic ligger i topp 2023.

Inför den stundande sommarledigheten och resesäsongen släpper Djurens Rätt en semesterguide för 2023. Rapporten granskar 28 av Sveriges största drivmedels-, reseaktörer och hotellbolag vilket gör den till den största i sitt slag. Syftet med guiden är att underlätta för konsumenter och att hjälpa dem göra medvetna och djurvänliga val under semestern. Här kan de även se och jämföra vilka företag inom tåg- och flygsektorn, färjebolag, hotell och camping samt bil- och drivmedelsstationer som väljer att ta mer ansvar för djuren, idag och framåt.

Undersökningen och resultatet av rapporten riktar strålkastarljuset mot kycklingarna och hönorna, som är de landlevande djur som är flest och har det sämst. Genom att undersöka om företag säger nej till turbokycklingar och burhållning av hönor samt har mål om att öka andelen växtbaserad mat så poängsätts företag utefter sitt arbete med hållbarhet och djurvälfärd.

Det är positivt att fler företag tar ansvar och ställer högre djurskyddskrav, samtidigt som de satsar på mer växtbaserat. Just den kombinationen är nyckeln till att skapa en hållbar livsmedelsproduktion framöver och jag hoppas att de företag som hamnar längre ner i rankingen nu inspireras att vara en del av förändringen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

SJ är mest djurvänliga bland resebolagen - färjorna hamnar efter

I semesterguiden hamnar SJ i topp bland resebolagen. SJ valde år 2019 att fasa ut buräggen efter dialog med Djurens Rätt och i våras antog de European Chicken Commitment (ECC) som en del i arbetet att ställa högre krav på djurvälfärd. Snälltåget ser över ECC under 2023 och Vy Tåg uppger att policyer om djurvälfärd tas med i kommande upphandling. MTRX har dessvärre inte gjort några ställningstaganden om att säga nej till turbokycklingar och ja till att fler kycklingar får vistas utomhus.

Bland färjebolagen ser det mörkare ut. Finnlines har under året inlett ett seriöst arbete med att ta större ansvar för hönornas och kycklingarnas välfärd, men saknar i skrivande stund de formuleringar som krävs för att tydliggöra deras ansvar gentemot djuren. Även Stena Line, Viking Line, Destination Gotland och Tallink Silja menar att de ser över frågan men inget av färjebolagen har någon policyskrivning på plats. Djurens Rätt kommer att noga följa arbetet hos de företag som lovat skärpta djurvälfärdspolicyer i närtid.

Scandic Hotels prioriterar djuren - flyg- och drivmedelsföretagen står still

Scandic Hotels hamnar på första plats i boendesektorn. First Camp har under året beslutat att endast servera vegansk majonnäs i alla sina bistros och menar att viktiga policyer kommer finnas på plats innan sommaren, något som Djurens Rätt kommer att följa upp. Övriga granskade hotellkedjor som valt att ta större ansvar för kycklingarna genom ECC är Best Western, ESS Group, Elite Hotels, Nobis och Sabis. 

Flygbolagen och drivmedelsföretagen hamnar däremot efter i arbetet för djuren. Ingen av Sveriges drivmedelsföretag har policyer om stärkt djurvälfärd för kycklingarna, trots att Preem, Circle K och OKQ8 uppger att frågan är viktig. Detsamma gäller flygbolagen där varken SAS och BRA Flyg valt att själva säga nej till turbokycklingar.

– Kycklingar och hönor är de djur som är flest och har det absolut sämst i djurfabrikerna. Att stora företag duckar sitt ansvar är inte bara oroväckande, utan något som även blottar större brister i deras hållbarhetsarbete, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

De företag som rankas lägst i Djurens Rätts semesterguide är St1, MTRX, Preem, First Hotels, BRA Flyg, SAS, Gekås Ullared och Burgsvik Group.

Om Djurens Rätts semesterguide

I rapporten rankas företagen utefter omställning och ställda krav på kycklinginköp enligt den nya europeiska miniminivån European Chicken Commitment (ECC) och om de har en policy mot användandet av burägg. Djurens Rätt har även fört samtal med företagen om deras målsättningar att öka andelen växtbaserade proteiner och minska andelen animaliskt protein, så kallade vegomål. Dessa tre sektioner utgör områden där företagen kan göra störst skillnad för flest antal individer. Företagens arbete i de tre kategorierna har poängsatts och summerats, för att kunna guida konsumenter till mer djurvänliga val.

Företagsrapport

Ta del av semesterguiden!

Djurens Rätts semesterguide granskar några av de största rese- och hotellföretagen utifrån deras arbete för djuren. Vilka har valt bort turbokycklingar, slopat buräggen och satsar på mer växtbaserat?

Läs semesterguiden
Amelia Printz

Amelia Printz

Specialist företagsrelationer
Dela: