Hoppa till huvudinnehåll

Skänk din aktieutdelning

Skänk din aktieutdelning

Att skänka sin aktieutdelning ger betydligt mer kvar till arbetet för djuren.

Om du vill skänka 1 000 kronor av din aktieutdelning går hela summan skattefritt till vårt arbete för djuren. Men om du först tar emot aktieutdelningen och sedan vill ge en gåva så har skatten redan dragits och du har bara 700 kronor kvar i handen att ge bort.

När du ger aktieutdelningen direkt till Djurens Rätt ger du därmed 300 kronor mer till vårt arbete för djuren.

Vilka regler gäller?

Du som privatperson kan skänka aktieutdelning på börsnoterade aktier utan att det dras kapitalskatt. Förutsättningen är att gåvomottagaren är en ideell organisation med allmännyttigt ändamål – som Djurens Rätt. Samma möjlighet finns för dig som är aktieägare i ett fåmansbolag.

För att du inte ska behöva betala kapitalskatt krävs att det gäller kontant utdelning från ett börsnoterat företag och att aktierna är registrerade på dig som privatperson.

Hur gör jag?

1. Skriv ut och fyll i gåvoblanketten "Anmälan om Rättighetshavare" (pdf).

2. Ge blanketten till din bank eller fondkommissionär och se till att den registreras senast en vecka före det aktuella bolagets bolagsstämma.

Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare så ska du göra Djurens Rätt till mottagare ("rättighetshavare") till din utdelning minst en vecka före bolagsstämman.

Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagens hemsidor för att se när bolagsstämman äger rum om du inte fått inbjudan som aktieägare till bolagsstämman.

Har du frågor?

På aktiegavan.se hittar du svar på de vanligaste frågorna. Där finns också en lista över när bolagsstämmorna äger rum. Vanligast är under våren.

Du är också varmt välkommen att kontakta vår ekonomichef:
Louise Petersson
[email protected]
08-555 914 10

Ett stort TACK för ditt bidrag till Djurens Rätts arbete för djuren!

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem