Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
 • min 50 kr/mån
kr/mån

Vanliga frågor för volontärer

Volontären Sofia och Kristian under Lollapalooza 2019.

Varje år deltar runt 100 volontärer på sommarturnén! Här presenterar vi några vanliga frågor om hur det fungerar när du anmäler dig som volontär, hur du blir inbokad på turnéstopp och hur det fungerar på plats.

Har du en fråga som du inte får svar på här? Eller saknar du någon information under någon fråga? Hör av dig till [email protected] så hjälper vi dig.

1. Vem kan bli volontär under sommarturnén?

2. Hur många turnéstopp ska jag följa med på?

3. Vilka följer med på turnéstopp?

4. Hur och var anmäler jag mig?

5. Vad gäller för boende, mat och resor?

6. Vad finns det för regler?

7. Vad ska jag ha med mig?

1. Vem kan bli volontär under sommarturnén?

Medlemmar i Djurens Rätt. Är du inte redan medlem kan du bli det här!

2. Hur många turnéstopp ska jag följa med på?

Du är med precis så mycket som du själv kan, vill och önskar, i mån av plats. Populära turnéstopp som t.ex. festivaler har dock ett begränsat antal platser. Deltagare på kickoffen har förtur till populära stopp. Turnén innehåller en mängd olika saker, inte bara festivaler. Vi åker till köpcentrum, marknader, småstadstorg, loppisar, vegomässor, konserter, karnevaler, politikerveckor - ja vi har till och med varit på Kebnekajse!

3. Vilka följer med på turnéstoppen?

Riksteam
I sommar kommer det finnas 4 riksteam, som styrs av anställda turnécoacher som är baserade i Göteborg, Stockholm, Malmö eller Umeå. Utifrån våra kontor i dessa städer utgår riksteamen med bilar och material. Turnécoacherna är ansvariga för packningen och inbokning av dig som volontär samt för själva turnéstoppet. För att kunna åka med på riksstoppen måste du ha anmält dig till vårt volontärregister. Vi ser gärna att du deltar på vår kickoff (alternativt ha motsvarande erfarenhet av sommarturnén tidigare). Riksteamen deltar på de större evenemangen. 

Volontärteam
Förutom riksteamen har vi också ett flertal volontärteam under sommaren. För att engagera dig lokalt är det enklaste att kolla vad som är på gång i din närmaste lokalorganisation! Kanske kan ni (med turnéansvarigas hjälp) ordna ett eget turnéstopp? Det behöver inte vara svårare än att ge sig ut på stan med ett gäng foldrar.

4. Hur och var anmäler jag mig?

Volontäranmälan 
Du anmäler intresse till turnéstoppen via en volontäranmälan. Läs mer och anmäl dig här! Vi försöker boka in volontärer på de stora turnéstoppen i god tid innan för att ordna så bra team som möjligt.

Kickoff-anmälan
Sommarturnén börjar alltid med en sommarturné-kickoff. Vi rekommenderar att åka på kickoffen, då det är ett perfekt tillfälle för utbildning inför sommarturnén. Deltagare på kickoffen har förtur till populära stopp. Anmälan till kickoffen öppnar också i mars.

5. Vad gäller för boende, mat och resor?

Djurens Rätt står för alla resekostnader, dock enbart för det billigaste och miljövänligaste resalternativet. Tågresor, 2 klass, är ofta det billigaste resealternativet. Boka i god tid – och om du bokar via telefon, be uttryckligen om det billigaste alternativet.

Djurens Rätt bekostar inträde till festivaler.

Djurens Rätt tillhandahåller en t-shirt för volontären att ha i samband med arbetet och som volontären får behålla efteråt (gäller om en är med vid två tillfällen/dagar eller fler). Deltar en vid flera tillfällen under en sommar förväntas man använda den tröja som en redan fått.

Djurens Rätt tillhandahåller vegansk mat till alla volontärer. Antal måltider beror på turnéstoppets längd. Om du arbetar under en dag - se till att äta en ordentlig frukost innan du börjar för att ha energi för samtal, stående och ofta många människor. Om du arbetar under flera dagar i streck tillhandahåller Djurens Rätt samtliga måltider; frukost, lunch, middag. Maten är ofta av enklare typ, vill man lyxa till det lite får man stå för den kostnaden själv.

Djurens Rätt ordnar boende samt står för kostnaderna för detta. Ofta bor vi på vandrarhem, tältcamping eller hemma hos aktiva.

Som volontär förväntas du att jobba enligt schema och när turnécoachen finner det nödvändigt. Som volontär förväntas du vara punktlig och prestera ditt bästa. Turnécoachen har det övergripande ansvaret och därmed också sista ordet på plats.

De volontärer som vill får ett arbetsintyg från Djurens Rätt om de arbetat under minst två turnéstopp. Meddela din turnécoach om du vill ha ett arbetsintyg.

6. Vad finns det för regler?

Tänk på att du som volontär representerar Djurens Rätt under hela insatsen (även när du inte står i infotältet).

Det är inte tillåtet att dricka alkohol under arbetsdagen. Efter arbetsdagens slut är volontären ledig, med tillägget frihet under ansvar. Alla i teamet förväntas kunna prestera maximalt från start nästa dag. För volontärer under 18 år gäller givetvis nolltolerans för alkohol under hela insatsen.

Nolltolerans gäller för alla övriga droger, oavsett volontärens ålder.

Rökning får inte ske i, eller i anslutning till, Djurens Rätts infotält eller i din volontärtröja.

Bryter volontären mot dessa arbetsregler har turnécoachen rätt att ta tillbaka volontärens biljett/armband, eftersom detta tillhör Djurens Rätt. Om volontären befinner sig på annan ort än sin hemstad får hen på egen bekostnad ta sig hem.

Finns synpunkter från volontärens sida ska dessa tas upp i efterhand med turnésamordnaren.

7. Vad ska jag ha med mig?

På de flesta turnéstopp bor vi i tält eller hemma hos aktiva. Även om det är sommar är vädret inte alltid som vi skulle önska. När du blir inbokad på turnéstopp med riksteam kommer turnécoachen skicka en generell packlista. Det är bra att ta med sig:

Alltid:

 • Regnkläder och stövlar
 • Byxor och varm tröja för kyliga kvällar
 • Bra skor som man orkar stå i hela dagen (vid flerdagarsstopp: i många dagar!)
 • Vattenflaska
 • Mobiltelefon (+ laddare) med turnécoachens nummer inlagt
 • Egna mediciner vid behov

Boende: Om camping (sker sällan):

 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Kudde
 • Handduk

Boende: Om vandrarhem/boende hos aktiv:

 • Lakan, påslakan och örngott
 • Handduk

Bra-att-ha:

 • Öronproppar
 • Solkräm
 • Myggstift

 

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem