Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Stäng minkfarmerna

Coronavirus har konstaterats på 13 svenska minkfarmer. I Nederländerna och Danmark har spridningen av viruset orsakat nedstängningar av landets pälsdjursindustrier. Även Sverige har nu infört en nedstängning under 2021. Det är dags att avveckla minkfarmerna för gott!

Här sammanfattar vi händelseutvecklingen kring coronaviruset och minkfarmer i Sverige och internationellt, och kommenterar beslutet om en nedstängning av minkindustrin i Sverige under 2021.

Djurens Rätts krav på svenska regeringen

  • Ta fram en plan för en permanent avveckling av minkfarmerna.
  • Utred omställningsbidrag till de minkfarmer som måste avveckla sin verksamhet.

Det här kan du göra

Hjälp oss påverka politiker och beslutfattare - det är dags att stänga minkfarmerna en gång för alla! Ta ställning du också - gör vår röst för djuren starkare!

Bli medlem i Djurens Rätt idag

Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan. Det är dags för Sverige att avveckla minkfarmerna.

Skriv under uppropet idag

Det här har hänt

Rapporteringen på denna sida har upphört, vi följer och rapporterar om utvecklingen på annan plats.

19 mars
Första vilda (förrymda?) minken smittad i Europa - minken som konstaterades bära på viruset hittades i närheten av den största farmen i Spanien rapporterar nyhetskanalen À Punt.

26 februari
Italien beslutar om en förlängd nedstängning av landets minkfarmer, nu gäller det över hela 2021.

19 februari
Alla minkfarmer ska ses som riskfaktorer i EU enligt myndigheten EFSA.

16 februari
22 av 91 farmer i Grekland har drabbats av coronaviruset enligt en ny rapport.

11 februari
Det muterade virus som har spridits från minkar i Danmark har nu också upptäckts i USA rapporteringen tidningen Politiken.

3 februari
En andra minkfarm i Italien är drabbad av coronaviruset skriver organisationen LAV.

2 februari
Minkindustrin i belgiska regionen Flandern - en enda region i Belgien där det finns minkfarmer - tar en frivillig paus under 2021. Coronaviruset och dålig ekonomi anges som skäl skriver tidningen VILT. I Flandern finns ett beslut om ett förbud till år 2023, men om uppehållet under 2021 innebär att farmerna läggs ner för gott är ännu oklart.

31 januari
Det första fallet av coronavirus upptäckt i Polen rapporterar Reuters.

27 januari
Minkindustrin i Sverige stängs ner under 2021 som en konsekvens av coronapandemin, det meddelade regeringen på en pressträff den 27 januari. 

25 januari
Coronaviruset har spridits på en farm i ett område i Galicien Spanien där 25 av 29 farmer i landet finns. Bara avelsdjur fanns på farmen, men smittan har spridits ändå. Alla minkar avlivas för att förhindra spridningen av smittan, något som inte gjordes i Sverige.

7 januari
Coronavirus har konstaterats på Litauens största minkfarm rapporterar Humane Society International.

5 januari 
Under 2021 har minkfarmningen i Danmark stängs ner, och beslutet är glädjande för miljön.

Coronaviruset har konstaterats på 17 av 91 minkfarmer i Grekland.

14 december 2020
För första gången konstateras coronaviruset på minkar i det vilda. Händelsen inträffade i den amerikanska delstaten Utah skriver HSUS.

10 december 2020
Uppgifter talar om att nedgrävda minkkadaver i Danmark kan ha förorenat grundvattnet rapporterar SVT Nyheter.

Genetiska förändringar har hittats hos minkar i Blekinge rapporterar P4 Kristianstad

Den sista minkfarmen har avvecklats i Nederländerna.

8 december 2020
Aktuellt läge just nu är att coronaviruset upptäckts på 289 farmer i Danmark, 70 i Nederländerna, 13 i Sverige, 12 i Grekland samt en vardera i Frankrike, Italien, Litauen och Spanien. Utöver detta har viruset upptäckts på 16 farmer i USA och en i Kanada och 8 smittade minkar har upptäckts på en farm i Polen, ett resultat som dock är ifrågasatt. 

7 december 2020
Ett område i Kanada med drygt 10 minkfarmer har drabbats av coronaviruset skriver Vancouver Sun.

5 december 2020
Allt fler danskar bedöms ha blivit smittade av det coronavirus som har muterat på danska minkfarmer rapporterar SR Nyheter. Enligt danska myndigheter rör det nu sig om nästan 3 000 personer, en ökning med 500 personer jämfört med tidigare bedömningar.

28 november 2020
Katter på danska minkfarmer har konstaterats smittade med coronaviruset och har avlivats skriver ATL.

27 november 2020
14 covidfall i Sverige utreds för att ha en koppling till minkfarmar enligt SVT Blekinge.

"Det finns ingen tid att förlora – stäng landets minkfarmar", skriver Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt hos Dagens samhälle.

Den svenska minknäringen är svår att försvara ur ett djurskyddsperspektiv utan finns framför allt kvar av politiska skäl, det skriver etologen Kerstin Malm på SvD:s debattsida.

Minkar med coronavirus konstateras i amerikanska delstaten Oregon rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Danmark finns en rädsla för att smittade minkar kan smita från farmerna och sprida smittan vidare till vilda djur skriver The Guardian.

26 november 2020
Minkar med coronavirus har nu även upptäckts på den största minkfarmen i Litauen skriver litauisk media. Det innebär att minkar med coronaviruset nu konstaterats på minkfarmer i följande europeiska länder: Nederländerna, Danmark, Sverige, Spanien, Italien, Grekland, Polen och Litauen.

24 november 2020
Åtta personer i Blekinge utreds just nu för ett möjligt muterat virus från minkar som gått till människa, det skriver Expressen.

Minkar med coronavirus har nu upptäckts i Polen rapporterar TT. Sedan tidigare hade coronaviruset konstaterats bland anställda på minkfarmer i Polen.

Ungerns regering har tagit ett beslut som innebär ett stopp för möjligheten att föda upp minkar för sin päls i landet. Beslutet togs mot bakgrund av hur minkar hålls och för att stoppa spridning av coronaviruset från minkfarmer.

23 november 2020
För att förhindra spridningen av viruset på italienska minkfarmer har landets hälsominister meddelat att förbud mot pälsdjursuppfödning i Italien fram till februari 2021 - ett beslut landets djurorganisationer menar är helt verkningslöst då inga minkar föds upp under denna period på året. De vill istället se ett permanent förbud, det skriver Corriera Della Sera.

22 november 2020
Coronavirus även konstaterat på minkfarmer i Frankrike, där beslut tas om en massavlivning av minkarna skriver Agence France-Presse. Sedan tidigare finns ett beslut om att den franska pälsdjursindustrin ska avvecklas.

I ett inslag på South China Morning Post förklaras hur pälshandeln i Kina påverkas av händelserna i Europa.

21 november 2020
I TV4 redogör Marcus Oscarsson kring det politiska läget kring minkfarmerna i Sverige.

Även rävar och mårdhundar på pälsfarmer kan smittas och sprida vidare coronaviruset skriver The Guardian.

20 november 2020
Flera fall av coronavirus har konstaterats bland anställda på minkfarmer i Polen skriver Reuters.

19 november 2020
Irland har beslutat att avliva samtliga minkar på landets tre pälsdjursfarmerna, och de kommer inte få tillstånd att starta om verksamheten. Det innebär att Irlands  pälsdjursproduktion avvecklas.

Österrikes hälsominister Rudi Anschober skriver på Facebook: "Europe must get out of fur farming, as Austria did in 2005. We will now start initiatives for this purpose. [...] After the massive Covid-19 outbreaks on mink farms in the Netherlands, Denmark and the USA, it is high time to stop the causes of zoonoses."

Muterat coronavirus från minkar har konstaterats i Danmark, Nederländerna, Sydafrika, Schweiz, Ryssland, USA och på Färöarna skriver The Guardian.

I Sverige kan fem coronafall kopplas till minkfarmer i Blekinge skriver P4 Blekinge

Djurens Rätt Karlskrona skriver insändare i Sydöstran under rubriken Stäng minkfarmerna nu.

17 november 2020
Samtliga minkar i Danmark ska avlivas så snart som möjligt för att förhindra spridningen av coronaviruset och ett förbud mot minkfarmning införs i Danmark fram till 2022. I praktiken innebär det avtal som nu är på plats att pälsdjursfarmningen i Danmark upphör.

Samtidigt rapporterar SVT att 200 personer smittats på danska minkfarmer, och att döda minkar i lastbilar kan ha spridit smittan vidare till vilda djur, det skriver Kvällsposten.

16 november 2020
Minkarna och coronaviruset diskuteras på EU:s ministermöte. Mötet sammanfattas på Twitter av Djurens Rätts Anna-Clara Acevedo och Anna Harenius, liksom av Eurogroup for Animals.

Danmark delar ut bonusar till danska minkfarmare för att snabbare avliva landets minkar istället för den massavlivning som tidigare påbörjades men stoppades upp rapporterar Expressen.

14 november 2020
"Spridningen av viruset på just minkfarmar i Europa kan äventyra effektiviteten av ett vaccin". Svenska Dagbladet sammanfattar situationen internationellt just nu.

"Dessutom vore det perfekt timing att avskaffa minkuppfödningen nu: 80 procent av alla minkar ska ändå pälsas av i november", skriver Lisa Pelling i Dagens Arena.

13 november 2020
Coronavirus upptäckt på ytterligare tre svenska minkfarmer, vilket innebär att viruset nu finns på 13 av 29 testade svenska minkfarmer rapporterar TT. Totalt finns det kvar 37 farmer i Sverige.

Minkar som smittats med covid-19 är en potentiell fara för folkhälsan och åtgärder krävs. Det är några av slutsatserna i en rapport som nyligen publicerades av Europeiska smittskyddsmyndigheten.

12 november 2020
Världens största auktionshus för päls, Kopenhagen Fur, meddelar att de lägger ner verksamheten.

Coronaviruset på minkfarmer i Sverige tas upp under statsministerns frågestund i riksdagen av Annika Hirvonen  Falk (MP) och Jens Holm (V). Tyvärr var statsminister Stefan Löfven inte helt uppdaterad om situationen i Danmark.

Politiker i Nederländerna och i Tyskland argumenterar för ett förbud mot minkfarmer i hela EU.

"Femton miljoner minkar ska dödas i Danmark, löd rubrikerna i förra veckan. Nu verkar politikerna ha ändrat sig. Men oavsett så skapar den industriella djurhållningen grogrund för muterade virus, både i Danmark och i Sverige", skriver Lina Gustafsson, veterinär och författare i Göteborgs-Posten.

Rapporter kommer om att coronavirus har konstaterats hos minkar i Grekland. Alla minkar på farmen ska avlivas.

11 november 2020
Vänsterpartiet går ut och kräver att stopp för minkfarmer i Sverige. Även Miljöpartiet vill stänga minkfarmerna, men Expressen rapporterar om en spricka i regeringen - Socialdemokraterna, genom landsbygdsminister Jennie Nilsson, håller inte med.

På en minkfarm i Danmark konstateras det första fallet när minkar har smittats av coronaviruset en andra gång. Det kan innebära att viruset har muterats och därmed utgör en risk för framtida vacciner.

"Animals infected with covid-19 could undo efforts to stop the pandemic" skriver vetenskapstidskriften New Scientist.

10 november 2020
Samtidigt som coronavirus upptäckts på ytterligare minkfarmer i Danmark har landets regering saktat ned den påbörjade massavlivningen av minkar. Med beslutet riskerar minkfarmerna att fortsätta bidra till spridningen av coronaviruset i Danmark.

9 november 2020
"Det är högst tvivelaktigt om minkar kan sägas [utöva sitt naturliga beteendet] när de i stället för att röra sig långa sträckor varje dag sitter förevigt inspärrade i minimala burar" skriver Lisa Magnusson på Dagens Nyheters ledarsida.

"Jag undra vad befolkningen i Kina - och människor över hela världen - tänker när de hör att viruset muterat i den europeiska minkindustrin men att den trots detta inte förbjudits?[...] Det är dags att förbjuda minkindustrin i Sverige" skriver Jonas Bergström i Folkbladet.

Djurens Rätts verksamhetschef intervjuas i The Guardian om situationen i Sverige.

8 november 2020
"Vad väntar Sverige på – stäng ner minkfarmarna" skriver två ledande personer från Miljöpartiet i Kvällsposten/Expressen.

7 november 2020
"Risken är alltså, på riktigt, att mink-smittan utgör starten för en helt ny pandemi, som startar i Danmark och sprider sig världen över. Sverige ligger ju nära, och här gör man också i ordning koldioxid-boxarna" skriver Alex Schulman i Expressen.

6 november 2020
"Danmarks statsminister: Alla minkar ska avlivas" rapporterar SVT Skåne.

En dansk expert förutspår att Blekinge kan bli ett nytt Wuhan, och en svensk expert argumenterar för att Sverige måste massavliva samtliga minkar för att förhindra spridningen av smittan. Men myndigheterna tillbakavisar kritiken.

Angelika Bengtsson (SD) ställer en fråga i riksdagen om hur landsbygdsminister Jennie Nilsson ska säkerställa att förhindra smittspridningen med ändå säkerställa att minkuppfödningen kan fortsätta.

214 personer i Danmark har smittats med ett coronavirus som kan kopplas till minkfarmerna rapporterar Reuters.

5 november 2020
Coronavirus konstateras på ytterligare 9 svenska minkfarmer, samtliga belägna i Sölvesborg i Blekinge. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson uppmanar Djurens Rätt regeringen att stänga farmerna.

WHO skriver på Twitter att de är i kontakt med danska myndigheter ang. smittspridningen på minkfarmer i Danmark.

Bilder på massavlivandet av minkar i Danmark sprids på sociala medier.

4 november 2020
Danmark inför ett totalstopp för minkuppfödningen i landet och inleder massavlivning av minkar.

3 november 2020
"Blekingebor ska inte känna sig otrygga på grund av minkfarmer" skriver Djurens Rätt i BLT.

27 oktober 2020
"De sprider covid – lägg ner pälsdjursfarmerna" skriver Rebecka Le Moine, språkrörskandidat (MP) och Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt på Aftonbladet Debatt.

Antalet smittade minkar fortsätter öka i Nederländerna och i Danmark.

26 oktober 2020
142 fall av coronavirus på minkfarmer har konstaterats i Danmark, 68 i Nederländerna samt en i Spanien och en i Sverige sammanfattar Jo Swabe på Twitter.

23 oktober 2020
Det första fallet av coronavirus konstateras på en minkfarm i Blekinge. Sveriges minkfarmer måste avvecklas omgående, annars riskerar vi att snart stå inför samma situation som i Danmark uppmanar Djurens Rätt.

9 oktober 2020
Förebygg ökad smitta genom att avveckla minkfarmarna" skriver Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige i en debattartikel i Sydsvenskan.

Tusentals minkar dör på en minkfarm i USA där coronaviruset sprids rapporterar CNN.

26 september 2020
120 veterinärer och akademiker uppmanar på DN Debatt Sverige att stänga minkfarmerna. Några dagar därefter går även Sveriges veterinärförbund ut och ställer sig bakom uppmaningen.

28 augusti 2020
Nederländerna röstar igenom en tidigare stängning av landets pälsdjursfarmer sedanen tredjedel, eller 40-talet farmer, stängts på grund av utbredd smitta hos minkarna. Landets farmer ska vara stängda senast i mars 2021. Den första minken smittade med coronaviruset upptäcktes i Nederländerna april 2020.

6 maj 2020
Djurens Rätt skickar en skrivelse till Landsbygdsminister Jennie Nilsson med uppmaningen att införa åtgärder mot minkfarmer. Både för minkarnas skull, men också för att skydda människor från eventuella smittrisker. I brevet beskriver Djurens Rätt problematiken med att minkar kan smittas och dö av covid-19. 

April 2020
De första fallen av coronaviruset konstateras hos minkar på pälsdjursfarmer i Nederländerna.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem