Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Taco Bar, låt kycklingarna komma ut!

For the love of turbokycklingar? Taco Bar är texmexkedjan med restauranger över hela Sverige. De skriver om "kärleksfullt utvalda råvaror" – men att fortsätta stödja intensiva kycklingfabriker där kycklingar hålls enbart inomhus är allt annat än kärleksfullt. Vi uppmanar Taco Bar att ta mer ansvar för kycklingarna genom att arbeta med European Chicken Commitment och låta fler kycklingar få vara utomhus.

Taco Bar har restauranger på närmare 50 platser runt om i Sverige. De satsar på att erbjuda vego och skriver om "kärleksfullt utvalda råvaror" och "handplockade leverantörer". Men när det kommer till kycklingar så fortsätter de att stödja de mest intensiva djurfabrikerna - där turbokycklingar trängs inomhus. 

Tycker du att Taco Bar borde ta sitt ansvar som företag och jobba för att fler kycklingar ska få vara utomhus? Skriv under vårt upprop och skicka en hälsning till Taco Bars ledning. 

Det här har hänt

I Djurens Rätts senaste företagsrapport, lanserad 21 mars, granskades hur svenska restaurangkedjor tar ansvar för bättre kycklingvälfärd. Taco Bar var ett av de företag som hamnade i botten i och med att de inte arbetar med European Chicken Commitment - ett antal välfärdskriterier att ställa vid inköp. Djurens Rätt har sedan 2019 haft dialog med Taco Bar kring hur de som företag kan ta mer ansvar för kycklingarna. Sedan dess har flera av Taco Bars konkurrenter, och restauranger i samma storlek, valt att börja jobba med ECC. 

I mitten av april valde Taco Bar att ställa sig bakom delar av ECC, men fortfarande saknas det viktiga kravet på utevistelse.

Livet för kycklingarna innan de når Taco Bars restauranger

Turbokycklingar lever endast inomhus tillsammans med tiotusentals andra. De är avlade att växa extremt fort - på bara fem veckor har de ökat sin kroppsvikt med 5 000 procent. Den snabba tillväxten gör att många av de får benskador och smärtor. Varje kyckling har mindre än ett A4-papper att röra sig på. När de ska slaktas så hängs de upp och ner i fötterna och bedövas genom elbad. 

Göra skillnad med European Chicken Commitment

European Chicken Commitment (ECC) är ett konkret sätt för företag i Sverige och Europa att jobba för att kycklingarna som föds upp inom livsmedelsindustrin ska få det bättre.

Kriterierna i ECC används vid företagens inköp av kycklingkött. De innefattar bland annat att säga nej till turbokycklingar och ja till mer plats för kycklingarna att röra sig på. I den svenska versionen av ECC ingår även att fler kycklingar ska få vistas ute i friska luften. Läs mer om ECC här

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem