Nej, tvärtom faktiskt. Från det att minken föds tills dess att kappan slängs är pälsindustrin något som är dåligt för miljön.(1)
1. Minkfarmerna förorenar
En rapport från länsstyrelsen i Blekinge tar upp att det är troligt att minkbranschen har bidragit till många förorenade områden med höga risker för både människor och miljö.(2)
2. Päls är energikrävande
Redan 1979 visade en studie att päls är upp till 15 gånger mer energikrävande än fuskpäls.(3) Liknande slutsatser om pälsens energiförbrukning finns även i rapporter från 2013 och 2021.(4, 5)
3. Päls behandlas kraftigt med kemikalier
För att förhindra djurens skinn från att ruttna så behandlas päls kraftigt med kemikalier. Pälsplagg har visat sig innehålla farliga och cancerframkallande kemikalier, hormonstörande ämnen och allergener.(5, 6)
4. Andra material är mer miljövänliga
Det är uppenbart att päls är det minst föredragna materialet med hänsyn till miljön. Effekterna av produktion av minkpäls jämfördes med textilier på 18 olika miljöområden som klimatpåverkan, övergödning och giftiga utsläpp. För 17 av de 18 frågorna, var päls avsevärt mer skadligt än andra typer av material. Effekterna på klimatpåverkan är inte bara hög i jämförelse med textilier, överlag är det inte många råvaror som får så höga siffror per producerat kilogram som päls.(7)
En jämförelse mellan minkpäls och fuskpäls visade att en minkpäls har större inverkan på den totala miljön än för fem fuskpälsar tillsammans.(4)
Källor
- Giftig päls: pälsproduktionens påverkan på miljön och riskerna för människors hälsa (2009). Översättning från Humane Society of the United States.
- Länsstyrelsen Blekinge (2013) Pälsdjursfarmer i Blekinge – förorenade områden.
- Smith G.H. (1979) Energy study of real vs. Synthetic furs. Fund for animals, Michigan.
- Bijleveld M. (2013) Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison. CE Delft report.
- Respect for Animals (2021) The Environmental Cost of Fur: A scientific review of the environmental impact of the fur industry and why Furmark® is just another attempt at greenwashing.
- Act Asia (2018) Toxic Fur: A Global Issue. Research in China.
- Bijleveld M. m.fl. (2011) The environmental impact of the mink fur production. CE Delft report.
Länk till svaret