Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Webbinarium om grisslakt och djurskydd

Nu kan du se vårt webbinarium om grisslakt och djurskydd med Lina Gustafsson, leg. veterinär och författare till boken “Rapport från ett slakteri: en veterinärs berättelse”.

Under webbinariet får vi en inblick i djurskyddsproblemen vid slakt av grisar. Vi får höra leg. veterinär Lina Gustafsson berätta om sin bok “Rapport från ett slakteri” och vi diskuterar vad som behöver göras för att stärka djurskyddet vid slakt av grisar.

Lina Gustafsson har arbetat som officiell veterinär på ett av Sveriges största slakterier. Den officiella veterinärens uppgift är att besiktiga djuren före och efter slakt och kontrollera att djurskyddsbestämmelserna följs under den tid djuren är på slakteriet.

Det har varit känt i åtminstone 20 år att koldioxidbedövning vid slakt av grisar är en mycket plågsam bedövningsmetod. Gasen orsakar smärta, rädsla och andnöd. Trots det är det precis så de allra flesta grisarna bedövas innan avblodning på slakterier i Sverige och i många andra länder. I ett nytt yttrande från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bekräftas att koldioxidbedövning av grisar vid slakt innebär ett allvarligt djurskyddsproblem och måste ersättas av andra metoder.

Webbinariet spelades in den 4 november 2020 och arrangerades av Magnus Manhammar (S) och Elisabeth Falkhaven (MP) i samarbete med Djurens Rätt.

Hjälp oss hjälpa grisarna! 

Genom att vi blir fler kan vi också påverka mer. Därför gör du stor skillnad som medlem. När du är medlem ser du till att vi tillsammans kan höja rösten starkare för de djur som far illa. Tillsammans kan vi göra ännu större skillnad. 

Linda Björklund

Linda Björklund | Sakkunnig

22 oktober 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem