Djurens Rätt
27 December 2016

Troféjakt en miljardindustri där djuren betalar priset

I februari 2017 visar Djurens Rätt dokumentären Blood Lions för att sätta ljus på en industri som både lurar godtrogna volontärer på resa och tjänar stora pengar på ett systematiskt utnyttjande av vilda djur.

Troféjakten och uppfödningen av vilda djur är tätt sammanbunden med annan affärsverksamhet som till exempel volontärresor. Avels och uppfödningsanläggningarna lockar turister och volontärer med att låta dem ta hand om och umgås med djurungarna. Av alla volontärer som besöker Sydafrika är 95 % utlänningar. När djuren är för stora eller farliga för att användas som turistattraktioner säljs de till gårdarna som bedriver jakt genom auktioner eller privatförsäljning. År 2013 uppskattades djurauktionernas omsättning vara cirka 90 miljoner US dollar. För djur som inte passar för jakt eller är för de som är skadade idkas benhandel.

Varje dag dödas minst 2-3 lejon inom troféjakten i Sydafrika

Sydafrika har mer än hundrafemtio gårdar som håller vilda djur. Beräkningar visar att gårdarna inrymmer cirka 6 000-8 000 rovdjur. Av dessa är cirka 5 000 lejon, men även tigrar, geparder och leoparder hålls och avlas på många gårdar. Andra vanliga arter är noshörningar, antiloper och bufflar. På vissa gårdar finns hålls också elefanter och giraffer. Det exakta antalet djur är okänt då endast 6,8 % av den sydafrikanska markarealen är nationellt skyddad. Det är dock känt att av den privatägda marken utnyttjas åtminstone till 15 % för avel, försäljning och jakt av vilda djur.

De vanligaste argumenten för troféjakt är att den skulle skydda vilda djurpopulationer, att jakten har betydelse för den fattiga lokalbefolkningen och den nationella ekonomin, samt att den minskar illegal jakt. Dokumentären Blood Lions visar att dessa argument varken är hållbara eller sanningsenliga. Djurens Rätt har tillsammans med riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jens Holm (V) bjudit den sydafrikanska journalisten Ian Michler, som medverkar i filmen, till Sverige.

- Vi är väldigt glada över det här samarbetet och över att den grymma affärsverksamheten med vilda djur som utnyttjas, med hjälp av volontärers goda tro, lyfts upp på agendan även i Sverige, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Mer information om visningen av dokumentären Blood Lions kommer i början av nästa år.

Här kan du se en trailer och kan du läsa mer om filmen

Vad kan jag göra?

Källa och mer info

Trophy Free EU Group

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: