• Turnétält
  Sommarturnégäng 2013
  Bild 1 av 5
 • Turnén på Eskilstuna parkfestival 2014
  Turnén på Eskilstuna parkfestival 2014
  Bild 2 av 5
 • Sommarturnébilen
  Häng med på turné!
  Bild 3 av 5
 • Ungdomar vid turnétältet
  Sommarturnén på Schools Out-festivalen 2014
  Bild 4 av 5
 • Turnéstopp på UxU i Umeå 2014
  Turnéstopp på UxU i Umeå 2014
  Bild 5 av 5

Djurens Rätts sommarturné

Välkommen till Djurens Rätts sommarturné - Sveriges största ideella informationssatsning! Sommaren 2015 drar vi ut på turné för 10 året i rad. Häng med! (Läs mer om Sommarturnén i fliken här ovan.)

Vegosommar

Vegosommar är Djurens Rätts sommarturnékampanj 2015 med fokus på vego.

Vi i Djurens Rätt vill att folk ska käka mer vego för djurens skull och vill genom denna kampanj ge verktyg, argument och pepp för människor runtom i sommarsverige att göra det. Därför kommer vi åka runt på olika festivaler, mässor och stadsfester och delar ut spännande vegopaket, om besökarna skriver upp sig på vårt nya vegobrev, innehållande allt ifrån matinspiration till produkttips, rabatter och recept. Det presenteras också fakta kring villkoren för djuren i livsmedelsindustrin idag och att en som besökare kan göra skillnad för djuren, genom att äta vego.

Om du inte träffar oss på plats kan du beställa vegopaketet direkt hem genom att sms:a VEGOSOMMAR till 72  120. Du kan även skriva upp dig på vårt nya Vegobrev i fliken här ovan. Det har aldrig varit så enkelt att käka vego som nu. Häng på #vegosommar !  

Visste du att..?

... alla tuppkycklingar i äggindustrin dödas direkt efter kläckningen?
… korna i mjölkindustrin blir fråntagna sina kalvar?
… grisar lever hela sina liv på hårda betonggolv, utan att få gå ut?
… fiskar kan känna smärta och lider när de kvävs till döds?
… många djur har livslånga relationer och känner både sorg och glädje?

Välj vego!

Välj Vego!

Tror du att det inte spelar någon roll vad du som enskild person äter? I så fall: tänk om! Som vegan och vegetarian räddar du många individers liv varje år, vilket Djurens Rätts beräkningar visar. En allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen.(1) Till det kommer uppskattningsvis 2 000 fiskar per person.(2) Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder, och alltså har ätits av de grisar, höns, kycklingar och odlade fiskar som varje allätare äter kött eller ägg ifrån.

I runda tal visar våra beräkningar att du genom att välja att äta veganskt räddar många hundra djurindivider varje år. Du kan själv tänka dig hur många individer det rör sig om under en människas livstid.

Läs mer om hur du påverkar genom att käka vego här.  

Källor
1. Jordbruksverkets statistikdatabas (2014) Totalkonsumtion av livsmedel, kilo per person och år, 2012. (Baserat på slaktvikter och genomsnittlig produktion har Djurens Rätt räknat ut hur många djur, även i mjölk- och äggindustrin, som utnyttjas varje år för att förse en genomsnittlig blandkostare med animalier.)
2. Fiskeriverket. Personligt meddelande 2010-12-07. 

Att äta vego

Det finns en massa olika produkter idag runtom i butiker och affärer som är veganska. På vår blogg Vegokoll finns det utförliga listor och tips för både dig som konsument och företag som vill konsumera mer vego.

Uppdaterad: 7 september 2015