• Årets vegognuggis var populär bland besökarna
  Bild 1 av 5
 • BBQ i Lund
  Bild 2 av 5
 • Supergäng på Emmabodafestivalen
  Bild 3 av 5
 • Volontären Lisa på Stockholm Pride
  Bild 4 av 5
 • Infobord på Ockelbo Sommarmarknad
  Bild 5 av 5

Djurens Rätts sommarturné

Välkommen till Djurens Rätts sommarturné - Sveriges största ideella informationssatsning! Sommaren 2015 drog vi ut på turné för 10:e året i rad. Läs här nedan om hur det gick! 

Planerandet för 2016-års sommarturné har som smått börjat. Är du sugen på att hänga med? Vi uppdaterar information fortlöpande på denna sida, så håll utkik!

Vegosommar

Vegosommar var Djurens Rätts sommarturnékampanj 2015 med fokus på vego.

Djurens Rätt vill att folk ska käka mer vego för djurens skull och ville genom denna kampanj ge verktyg, argument och pepp för människor runtom i sommarsverige att göra det. Därför åkte vi runt på olika festivaler, mässor och stadsfester och delade ut spännande vegopaket, om besökarna skrev upp sig på vårt vegobrev, innehållande allt ifrån matinspiration till produkttips, rabatter och recept. Det presenterades också fakta kring villkoren för djuren i livsmedelsindustrin idag och att en som besökare kan göra skillnad för djuren, genom att äta vego.

De som inte var på plats kunde beställa ett vegopaket direkt hem genom att sms:a VEGOSOMMAR till 72  120. Det fanns också möjlighet att skriva upp sig på vegobrevet digitalt. Det kan en fortfarande göra. Vegobrevet är ett nyhetsbrev som startades under maj 2015. Det är ett nyhetsbrev som skickas ut en gång i månaden, fylld med nyheter från vegovärlden, recept och andra produkttips. Skriv upp dig här.  

Djurens Rätt tycker att en ska käka veganskt för djurens skull. Vi uppmärksammande detta i kampanjen med olika faktapåståenden.

Visste du att..?

... de flesta tuppkycklingar i äggindustrin dödas direkt efter kläckningen?
… korna i mjölkindustrin blir fråntagna sina kalvar?
… grisar lever hela sina liv på hårda betonggolv, utan att få gå ut?
… fiskar kan känna smärta och lider när de kvävs till döds?
… många djur har livslånga relationer och känner både sorg och glädje?

Sommarturnéns segertåg fortsätter

Sommarturnén 2014 slog alla rekord.  Under 2015 fortsatte vi segertåget. Här kommer lite siffror från sommaren:

1 031 värvade medlemmar 
163 turnédagar
84 turnéstopp 
5 385 st utdelade vegopaket 
4 252 st insamlade mailadresser till Vegobrevet
38 010 st utdelade material
... samt möten med 100 000 människor! 

Välj vego!

Välj Vego!

Tror du att det inte spelar någon roll vad du som enskild person äter? I så fall: tänk om! Som vegan och vegetarian räddar du många individers liv varje år, vilket Djurens Rätts beräkningar visar. En allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen.(1) Till det kommer uppskattningsvis 2 000 fiskar per person.(2) Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder, och alltså har ätits av de grisar, höns, kycklingar och odlade fiskar som varje allätare äter kött eller ägg ifrån.

I runda tal visar våra beräkningar att du genom att välja att äta veganskt räddar många hundra djurindivider varje år. Du kan själv tänka dig hur många individer det rör sig om under en människas livstid.

Läs mer om hur du påverkar genom att käka vego här.  

Källor
1. Jordbruksverkets statistikdatabas (2014) Totalkonsumtion av livsmedel, kilo per person och år, 2012. (Baserat på slaktvikter och genomsnittlig produktion har Djurens Rätt räknat ut hur många djur, även i mjölk- och äggindustrin, som utnyttjas varje år för att förse en genomsnittlig blandkostare med animalier.)
2. Fiskeriverket. Personligt meddelande 2010-12-07. 

Att äta vego

Det finns en massa olika produkter idag runtom i butiker och affärer som är veganska. På vår blogg Vegokoll finns det utförliga listor och tips för både dig som konsument och företag som vill konsumera mer vego.

Uppdaterad: 19 maj 2016