Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

1 278 - så många valar vill Norge jaga under 2018

1 278 - så många valar vill Norge jaga under 2018
Foto: JMarieL/Shutterstock

Norge och Island är de två enda länder i världen som fortfarande har en kommersiell valjakt. Och under 2018 vill Norge jaga fler valar än på flera år.

Norge är det land i världen som under de senaste åren jagat och dödat flest valar, fler än vad Japan och Island har gjort tillsammans. Under 2017 var ambitionen att fånga 999 valar, 119 fler än året innan (till slut var det 432 valar som dödades av norska valfångstfartyg under 2017).

Till år 2018 vill Norge döda ännu fler valar - hela 1 278 individer, det skriver tidningen The Independent.

Ambitionen är att återuppliva en valfångstindustri som har varit på nedgång under senare år. Enligt norska tv-kanalen NRK har landet haft svårt att sälja det valkött som fartygen tar in och den norska regeringen finansierar projekt där nya sätt att använda valköttet tas fram, som i bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

Internationella valfångstkommissionen förbjöd kommersiell valfångst 1986 men fångsten återupptogs i Norge 1994. Norge, Island och Japan är de tre länder i världen som fortsätter att jaga valar trots förbudet - Norge och Island har kommersiellt jakt på valar medan Japans sker med vetenskapliga argument.

I september uppmanade EU-parlamentet Norge att stoppa valjakten.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 mars 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem