Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Bilder avslöjar världens största pälsdjursfarm - nu kommer förslag om förbud i Polen

Foto: Otwarte Klatki

Bara timmar efter att grova missförhållanden avslöjats på Polens största pälsdjursfarm, där så många som 500 000 minkar hålls, kom politiska förslag om att Polen ska förbjuda pälsdjursfarmning som en del i landets nya djurskyddslag. Med tanke på att Polen är det tredje största pälsproducerande landet i världen skulle förslaget, om det blir verklighet, påverka hela den globala pälsdjursindustrin.

Under två månader tog en aktivist från organisationen Open Cages Ukraine anställning på en av Polens och världens största pälsdjursfarmer. Farmen har nära kopplingar till ledande personer inom den polka pälsdjursindustrin, och under sina två månader som anställd kunde aktivisten dokumentera kannibalism, öppna sår, förlamade djur och sjuka minkar som inte fick hjälp eller behandling.

The suffering of animals is not the result of individual negligence, but a universal problem of the cage system for rearing wild animals for fur.
- Otwarte Klatki

Under onsdagsförmiddagen den 8 september släppte den polska organisationen Otwarte Klatki de smygtagna bilder från pälsdjursfarmen samtidigt som de lämnade in en anmälan om djurplågeri.

Här kan du se filmen från avslöjandet

Men avslöjandet kan få större konsekvenser än så. Bara tre timmar efter att materialet blivit offentligt gick Jarosław Kaczyński från Prawo i Sprawiedliwość, det regerande partiet i Polen, ut och argumenterade för att förslaget till ny djurskyddslag ska innehålla ett förbud mot pälsdjursfarmer! Under en presskonferens bad Kaczyński om stöd för förslaget från samtliga polska politiska partier.

Polen är idag det tredje största pälsproducerande landet i världen.

- Pälsdjursuppfödning hör inte hemma i ett modernt samhälle och missförhållanden som dessa uppdagas gång på gång, i land efter land. Sveriges regering borde ta inspiration av Polen och lägga ett förslag för att fasa ut Sveriges pälsdjursfarmer, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef på Djurens Rätt.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem