Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Böter för att lämna katt ensam

Böter för att lämna katt ensam
Foto: Shutterstock

En katt, liksom en hund, ska ha tillsyn minst två gånger varje dygn. Att lämna en katt eller hund ensam i längre perioder kan resultera i böter.

Enligt djurskyddslagen ska en katt få tillsyn två gånger varje dygn, och lagen ger också katten rätt till daglig social kontakt med antingen människor eller andra djur.

När en person nyligen, enligt Skaraborgs Läns Tidning, var tvungen att resa iväg utan att hitta någon som kunde ta hand som den katt och de fiskar som fanns i lägenheten lämnade personen dem ensamma. Till katten ställde hen fram skålar med mat och vatten.

Efter tio dagar ringde personen till fastighetsskötaren och bad denne att gå in i lägenheten och se till katten och ge den mat. Det var i samband med detta som en anmälan till länsstyrelsen gjordes för att katten och fiskarna lämnats ensamma i nästan två veckor.

För trots att både katten och fiskarna enligt uppgift klarade ensamheten förhållandevis väl så är det ett brott mot djurskyddslagen att lämna katter ensamma - och kravet är striktare för innekatter än för katter som går fritt, som då bedöms ha möjligheter att träffa andra djur och att de i någon mån själva kan hitta mat.

Personen som lämnade djuren hemma misstänks för brott mot djurskyddslagen och har fått ett strafföreläggande på 9 900 kronor.

Lagen om tillsyn minst två gånger per dygn gäller också för hundar, liksom att de har rätt till daglig social kontakt och att rastas regelbundet utomhus.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

15 augusti 2015

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem