Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Böter för att lämna katt ensam

Böter för att lämna katt ensam
Foto: Shutterstock

En katt, liksom en hund, ska ha tillsyn minst två gånger varje dygn. Att lämna en katt eller hund ensam i längre perioder kan resultera i böter.

Enligt djurskyddsföreskrifterna ska en katt få tillsyn minst två gånger varje dygn, och lagstiftningen ger också katten rätt till daglig social kontakt med antingen människor eller andra djur. Föreskrifterna stöds av djurskyddslagen.

När en person, enligt Skaraborgs Läns Tidning, var tvungen att resa iväg utan att hitta någon som kunde ta hand som den katt och de fiskar som fanns i lägenheten lämnade personen dem ensamma. Till katten ställde hen fram skålar med mat och vatten.

Efter tio dagar ringde personen till fastighetsskötaren och bad denne att gå in i lägenheten och se till katten och ge den mat. Det var i samband med detta som en anmälan till Länsstyrelsen gjordes för att katten och fiskarna lämnats ensamma i nästan två veckor.

För trots att både katten och fiskarna enligt uppgift klarade ensamheten förhållandevis väl så är det ett brott mot djurskyddslagen att lämna djur ensamma utan tillsyn.

Personen som lämnade djuren hemma misstänks för brott mot djurskyddslagen och har fått ett strafföreläggande på 9 900 kronor.

Lagstiftningen med krav om tillsyn minst två gånger per dygn gäller också för hundar, liksom att de har rätt till daglig social kontakt och att rastas regelbundet utomhus.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

15 augusti 2015

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem