Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Burförbudet väcker reaktioner

Efter gårdagens besked om att EU-kommissionen nu går vidare med att fasa ut och förbjuda burarna inom lantbruket har det kommit många och starka reaktioner från såväl politiker som från engagerade medborgare. Beskedet har kallats för en vinst för demokratin och ett paradigmskifte för synen på djuren i lantbruket. Djurens Rätt listar några av reaktionerna nedan.

Under gårdagen fylldes sociala medier och nyhetskanaler av jubel och hejarop från Djurens Rätt och över 170 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa. Anledningen var att EU-kommissionens gav ett positivt svar på vårt gemensamma medborgarinitiativ, End the Cage Age; det kommer att bli burförbud inom EU. Initiativet blir därmed det första medborgarinitiativet någonsin som faktiskt leder till konkret förändring.

– Över 300 miljoner djur som hålls i burar inom Europa idag kommer att slippa det. Det känns helt fantastiskt att göra så stor skillnad för så många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i en intervju med TV4 Nyheterna

Men inte bara djurrättsrörelsen firade segern igår. Även de gröna i EU-parlamentet, liksom företrädare för vänstern och Socialdemokraterna i EU såg kommissionens besked som en vinst inte bara för djuren men också för demokratin. 

– Att kommissionen meddelat att de vill sätta stopp för djur i bur innebär att de ställer sig bakom det medborgarinitiativ som över 1,4 miljoner européer skrivit under. Det här visar att medborgarnas engagemang lönar sig och att demokratin fungerar, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.

Jytte Guteland, EU parlamentariker för Socialdemokraterna, delar Holmgrens uppfattning men anser också att kommissionen borde varit tydligare med att burarna ska vara borta år 2027:

– Jag är glad att EU-kommissionen lyssnat på medborgarna och Europaparlamentet som kräver en bättre djurhållning och ett stopp för lantbruksdjur i bur. Men det är viktigt att vi kan få till ett förbud senast 2027. På den punkten kunde kommissionen varit tydligare idag.

Ansvariga kommissionären Stella Kyriakides var å sin sida mycket nöjd med kommissionens besked och skrev igår på twitter "This is a historic day for animal welfare in EU [...] End the Cage Age is EU democracy in action."

Nu väntar en konsekvensanalys och därefter ska kommissionen lägga fram sitt konkreta lagförslag under 2023. 

Djurens Rätt har under lång tid arbetat med att påverka politiker att ta ställning mot burar. Genom skrivelser, debattartiklar, möten med förtroendevalda och upprop har vi drivit frågan ända hit. Kom med oss, bli medlem och gör skillnad för djuren redan idag! 

Anna-Clara Acevedo

Anna-Clara Acevedo | Politiskt sakkunnig

1 juli 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem