Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Coronavirus nu konstaterat på tio svenska minkfarmer

En översiktsbild över minkfarmstäta Sölvesborg när samtliga konstaterade fall förekommer. Minkfarmerna på bilden är markerade, men är inte nödvändigtvis de tio där viruset har konstaterats. Foto: Google Maps

23 oktober kom första rapporten om coronavirus på en svensk minkfarm. Nu har viruset konstaterats på ytterligare nio farmer. Samtliga farmer ligger i Sölvesborgs kommun i Blekinge.

I slutet av oktober konstaterades Sars-CoV-2 hos döda minkar från en minkfarm i Sölvesborg i Blekinge. Minkarna hade inte uppvisat symptom, men en ökad dödlighet hade noterats på farmen.

Idag meddelade Jordbruksverket att viruset har konstaterats på ytterligare nio minkfarmer. Jordbruksverket konstaterar att spridningen inte är överraskade, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark.

Nederländerna beslutades sig att stänga landets farmer för gott på grund av spridningen av viruset, medan Danmark har infört ett tillfälligt stopp. I ett öppet brev uppmanar nu Djurens Rätt den svenska regeringen att vidta samma åtgärder även i Sverige.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

5 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem