Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Danmark förbjuder minkfarmning

Foto: Shutterstock

Den 21 december 2020 röstade det danska folketinget igenom en lag som förbjuder pälsdjursuppfödning i Danmark under 2021. Många förutspår att beslutet innebär att uppfödningen upphör i Danmark, världens största producent av minkpäls, för gott.

Massutbrottet av covid-19 på danska minkfarmar har skakat om landet och den danska regeringen tog ett snabbt beslut om att avliva alla minkar i landet, oavsett om de var sjuka eller inte. Men beslutet togs utan laglig grund och därför stoppades massavlivningen tillfälligt.

Under måndagen den 16 november blev dock en överenskommelse klar som innebär att samtliga 14 miljoner minkar på danska farmer ska avlivas, att minkfarmare fick en bonus om detta gjordes innan den 19 november och framförallt att ett förbud mot att hålla minkar i Danmark fram till 31 december 2021, det rapporterar DR

Den 21 december röstades det tillfälliga förbudet mot pälsdjursuppfödning igenom i det danska folketinget.

– Danmark visar handlingskraft och har tagit hotet som spridningen av coronaviruset från minkfarmerna innebär på allvar, medan Sverige fortsätter hålla minkfarmingen om ryggen. Bristen på handlingskraft i Sverige riskerar minkars och människors hälsa. Vi hoppas gårdagens beslut i Danmark blir en tankeställare för många svenska beslutsfattare, säger Camilla Bergvall, Djurens Rätts förbundsordförande.

Många förutspår att besluten i praktiken innebär att slutet för pälsdjursfarmning i Danmark och att den kommer att upphöra för gott i och med det tillfälliga årslånga stoppet.

Nyligen meddelade också Kopenhagen Fur, världens största auktionshus för päls, att de stänger ner.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

17 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem