Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt kräver ett stopp för elbadsbedövning i kycklingindustrin

Foto Andrew Skowron

“Vi kan inte acceptera att kycklingar skållas levande på grund av utdaterade, dåligt fungerande bedövningsmetoder”. Återigen har brister i elbadsbedövning för kycklingar uppdagats på ett svenskt slakteri och nu kräver vi att branschen tar sitt ansvar och slopar den omtvistade elbadsbedövningen.

Redan 2018 uppdagades stora brister på Guldfågelns slakteri på Öland. En mängd kycklingar kom in till slakteriet med brutna vingar varje dag och kycklingar har skållats levande på grund av dåligt fungerande slaktrutiner. Nu har liknande brister upptäckts på slakteriet Lagerbergs Atria Sverige AB i Sölvesborg.

– Det här har gått för långt. Vi kan inte acceptera att kycklingar riskerar att skållas levande på grund av utdaterade, dåligt fungerande bedövningsmetoder. Den här metoden måste bytas ut omedelbart, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Guldfågeln är det största slakteriet i Sverige som fortfarande använder den omdebatterade elbadsbedövningen, men det förekommer även på något mindre slakterier som hos Atria. Trots att metoden kritiserats av såväl djurrättsorganisationer som forskare och veterinärer.

Skandalerna på Guldfågelns slakteri har varit uppe i media ett flertal gånger och i mars 2019 polisanmälde Djurens Rätt Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen. 

– Omkring 40 miljoner kycklingar slaktas på Guldfågelns slakteri varje år. Nu måste både Guldfågeln och Atria ta sitt ansvar för djurskyddet och fasa ut den här bedövningsmetoden fortast möjligt, säger Anna Harenius. 

Här hittar du vårt pressmeddelande i sin helhet

Så funkar elbadsbedövning

Kycklingarna hängs upp i benen när de fortfarande är vid medvetande och sedan doppas deras huvuden ner i ett elektrifierat vattenbad. Därefter sticks de i halsen för att avblodas och slutligen skållas i hett vatten. 

Om kycklingens huvud missar elbadet eller kniven som skär upp halsen, blir inte kycklingen tillräckligt medvetslös och avlivad utan riskerar att skållas levande. 

Många kycklingar har fått benbrott till följd av ovarsam hantering i samband med transport, vilket gör upphängning och hantering extra plågsam för djuren. Det ökade antalet brutna vingar kan också resultera i att bedövningsmetoden misslyckas oftare. 

Stöd vårt arbete för kycklingarna. Hjälp oss att arbeta mot föråldrade bedövningsmetoder och för bättre villkor för djuren.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

9 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem