Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt uppmanar landsbygdsministern att införa åtgärder mot minkfarmer

Två minkar i gallerburar

Efter att Sverige nåddes av nyheten om att minkar smittats av covid-19 på nederländska minkfarmer, uppmanar nu Djurens Rätt landsbygdsministern att agera. Både för minkarnas skull, men också för att skydda människor från eventuella smittrisker.

I brevet, som skickades idag, beskriver Djurens Rätt problematiken med att minkar kan smittas och dö av covid-19. Detta efter att två minkfarmer i Nederländerna redan drabbats. Risken finns att minkar smittas även i Sverige och därför betraktar organisationen minkfarmer som en högriskverksamhet. Både för minkarna, som redan är hårt stressade av att hållas i små gallerburar, och potentiellt även för människor. Djur, som kan smittas av virus som människor smittas av, kan agera som mellanvärdar och riskera ytterligare spridning eller mutation av viruset. 

– Minkarna riskerar att plågas av den här nya smittan även i Sverige. Politiker och myndigheter måste agera nu, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Bland rekommendationerna i brevet finns en uppmaning att vidta åtgärder för att förhindra att smitta sprids från eller till minkfarmerna, samt att stoppa utbyggnad av befintliga pälsfarmer för att minska risken för smittspridning under den pågående pandemin.

Efter att brevet skickades har smitta upptäckts på fler minkfarmer i Nederländerna.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

6 maj 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem