Djurens Rätt
08 February 2014

Djurplågeri att lämna hund i varm bil

Varje år far hundar illa efter att ha lämnats i solvarma bilar. Mätningar visar att temperaturen i en bil kan stiga ända upp till till runt 85 grader.

En hundägare dömdes 2014 för att lämnat sin hund i en bil på en parkeringsplats en varm dag. Hunden fanns i bilen i minst två timmar, saknade tillgång till vatten och bilrutorna var nedvevade ca. 10 centimeter. Hundägaren dömdes till 40 dagsböter för djurplågeri genom att med grov oaktsamhet utsatt sin hund för lidande.

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor, och om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden att svalka sig och drabbas av överhettning. Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar.

Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. Den kan även dregla, kräkas och ha diarré.

Detta kan du göra

En bra grundprincip: lämna aldrig en hund i en solvarm bil! Om du ändå gör det: sätt en termometer och en lapp med ditt telefonnummer väl synligt i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig direkt. Se till att det finns vatten.

Om det inte är din bil eller hund:

  • Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande? Ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägare.
  • Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter - skicka ett sms med registreringsnummer till nummer 72503 och försök få tag i ägaren.

Är det en akut situation så kontakta polisen på 112, annars 114 14. Kan inte polis komma till platsen tillräckligt snabbt kan du gemensamt med operatören på polisens ledningscentral komma fram till vad som bör göras. Enligt Brottsbalken 24:4§ har du rätt att i nöd slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret så snabbt som möjligt.

Om en hund är drabbad - ta ut hunden ur bilen, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet (använd absolut inte is för att kyla hunden). Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: