Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurplågeriet bakom parmaskinkan

Djurplågeriet bakom parmaskinkan
Foto: LAV/Eurogroup for Animals

Parmaskinka anses vare en delikatess och en kvalitetsmärkning, men idag släpps nya filmer och bilder som visar de vedervärdiga förhållanden som de grisar som föds upp för denna skinka hålls under.

Den italienska djurrättsorganisationen Lega Anti Vivisezione (LAV) släpper idag en ny dokumentation som visar hur de grisar som föds upp för att bli parmaskinka hålls och behandlas. Mer än 12 miljoner grisar slaktas varje år för att bli till parmaskinka, ibland kallad endast parma eller prosciutto, en lufttorkad skinka från norra Italien som säljs runt om i Europa och världen.

Filmerna, som är inspelade hos sex uppfödare i norra Italien, visar grisar som lever hela sina liv inomhus på betonggolv, som får trängas med andra grisar och som saknar tillgång till berikning eller stimulans. Dokumentationen visar också hur grisarna utsätts för rutinmässig svansklippning.

Detta kan du göra

Skriv på uppropet End Pig Pain och kräv förändring för Europas grisar: https://www.endpigpain.eu/act-now-form/form-svenska

Se filmen

Läs mer

Konsortiet som tillverkar parmaskinkan har redan tidigare blivit avslöjade för vad de utsätter djuren för, men de nya bilderna visar att inget har förändrats och är av större omfattning än vad någon tidigare trott.

– De grisar som föds upp för att bli Italiens mest prestigefyllda kött behandlas på ett sätt som både strider mot lagen och mot moralen. Samtidigt som konsumenten förväntas betala mer för just dessa produkter, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

Att hålla grisar utan berikning och att utsätta dem för rutinmässig svansklippning, har varit förbjudet i EU i mer än 20 år. Denna nya dokumentation visar att inte ens en av Europas ledande köttproducenter, som dessutom får miljoner i EU-bidrag för sin grisproduktion, lever upp till ens de mest grundläggande minimikrav.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

26 mars 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem